Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pomník obetiam útokov v Paríži bol opakovane poškodený: Toto je už priveľa!

(Zľava) Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita, prezident Francúzska Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezident EÚ Donald Tusk a prezident Palestíny Mahmúd Abbás vyjadrili sústrasť.
(Zľava) Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita, prezident Francúzska Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezident EÚ Donald Tusk a prezident Palestíny Mahmúd Abbás vyjadrili sústrasť. (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Neznámi vandali opakovane poškodili improvizovaný pamätník 17 obetiam teroristických útokov, ku ktorým došlo začiatkom januára v Paríži, informoval britský denník Daily Telegraph.

Pietne miesto vzniklo spontánne na Námestí republiky, ktoré je častým dejiskom i východiskovým bodom mnohých demonštrácií. Ľudia tam po útokoch prinášali kvety, fotografie, plagáty, ceruzky - ako symbol slobody slova - a zapaľovali tam sviečky. Pamätník obetiam bol vandalmi poškodený už štyrikrát - naposledy uplynulú nedeľu, napísal Daily Telegraph. Vždy na to prišli obyvatelia štvrte alebo náhodní okoloidúci. 

 

Le mémorial pour #CharlieHebdo saccagé Place de la République > http://t.co/wctxNqCvWL pic.twitter.com/t3snETyqhj

— France Inter (@franceinter) 23. Únor 2015

 

"Keď sa to stalo predtým, nikomu sme nič nehlásili. Všetko sme dali do poriadku, ale toto je už priveľa. Toto nespôsobil ani dážď, ani vietor," uviedla pre denník jedna z obyvateliek, ktorá spresnila, že plagáty boli podpálené alebo inak zničené, kvety a sviečky rozhádzané.

Dobrovoľníci združení do skupiny 17 plus jamais (17 nikdy viac), ktorí sa o improvizovaný pamätník starajú, podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Obrátili sa aj na parížsku radnicu, ktorá však nekoná. Neznámymi osobami sú zastrašovaní aj samotní dobrovoľníci. Pamätník je spomienkou na 17 obetí troch útokov, ktoré sa v Paríži odohrali od 7. do 9. januára. 

Terčom troch islamistických radikálov, ktorí konali v súčinnosti, sa ako prvá stala parížska redakcia satirického týždenníka Charlie Hebdo, kde prišlo o život 12 ľudí. Ďalší deň nasledoval útok na policajnú hliadku na predmestí Montrouge, kde strelným zraneniam podľahla mladá policajná elévka. 

Terčom posledného útoku bol supermarket s kóšer tovarom neďaleko Porte de Vincennes na okraji Paríža, kde boli útočníkom zabití štyria muži. Všetkých troch islamistov zastrelili policajné komandá pri špeciálnej protiteroristickej operácii.

Mesiac po útokoch na Charlie Hebdo popularita Hollanda a Vallsa klesá 

Francúzsky prezident Francois Hollande stratil v priebehu februára päť a premiér Manuel Valls sedem percentuálnych bodov na popularite, ktorá im stúpla v januári po teroristických útokoch na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo. Vyplýva to z prieskumu agentúry IFOP pre francúzsky týždenník Le Journal du Dimanche, ktorý citujú viaceré belgické médiá.

Vo februári spokojnosť s činnosťou prezidenta vyjadrilo 24 percent respondentov, čo je pokles o päť percentuálnych bodov v porovnaní s januárom. Premiér Valls získal 46-percentnú dôveru opýtaných, čo znamená pokles o sedem percentuálnych bodov. Nepríjemnou správou pre Hollanda je pokles popularity v radoch vlastnej Socialistickej strany (PS), keď získal 66 percent kladných stanovísk, voči januáru však u straníkov prišiel o sedem bodov a výrazný pokles zaznamenal aj medzi priaznivcami Ľavého frontu (z 39 percent na 27 percent). 

Zabodoval u zástancov strany Európski ekológovia/Zelení (nárast o deväť bodov), nízku popularitu (deväť percent) však má aj naďalej medzi priaznivcami centristickej Únie demokratov a nezávislých (UDI) a pravicovou Úniou pre ľudové hnutie (UMP), kde má podporu iba na úrovni štyroch percent.

Premiér Valls má najvyššiu podporu medzi členmi vládnucej Socialistickej strany, keď s 83-percentnými kladnými ohodnoteniami svojej činnosti preskočil prezidenta. V januári však mal v PS podporu až 88 percent respondentov. Prieskum bol vykonaný pomocou dotazníka cez internet alebo telefonicky na vzorke 1972 ľudí zastupujúcej všetky reprezentačné zložky francúzskeho elektorátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu