Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Väzneného novinára prepustili, vrátil sa do rodnej Austrálie: Po 400 dňoch konečne slobodný!

Peter Greste
Peter Greste (Zdroj: Twitter)

KÁHIRA - Peter Greste, novinár televízie al-Džazíra, dnes opustil Egypt a vrátil sa do rodnej Austrálie po tom, ako strávil 400 dní vo väznici v Káhire. Medzi obvineniami voči nemu bolo aj napomáhanie teroristickej skupine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zatiaľ neboli zverejnené ďalšie informácie o jeho dvoch kolegoch z al-Džazíry: kanadskom Egypťanovi Mohamedovi Fahmym a rodenom Egypťanovi Bahírovi Muhammadovi. Obaja boli uväznení kvôli prípadu, ktorý vyvolal medzinárodné rozhorčenie.

Televízia al-Džazíra prepustenie svojho austrálskeho reportéra privítala. Od úradov požaduje aj prepustenie ostatných dvoch svojich novinárov, doplnila agentúra AP. Trojica novinárov bola odsúdená na tresty od sedem do desať rokov. Údajne rozširovali klamstvá, aby pomáhali "teroristickej organizácii", ktorou malo byť Moslimské bratstvo.

Veľa obyvateľov Egypta vníma katarskú spravodajskú televíziu al-Džazíra ako silu odhodlanú destabilizovať Egypt. Toto videnie podporujú aj miestne médiá. Úrady televíziu obviňujú z podpory Moslimskému bratstvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu