Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prepustený austrálsky novinár chce bojovať za oslobodenie kolegov

Peter Greste Zobraziť galériu (3)
Peter Greste (Zdroj: Twitter)

SYDNEY - Príbuzní austrálskeho novinára panarabskej televízie al-Džazíra sa dnes poďakovali austrálskej vláde za pomoc pri jeho prepustení z egyptského väzenia a ocenili aj podporu austrálskej verejnosti. Súčasne však upozornili, že prepustený novinár Peter Greste bude bojovať za oslobodenie svojich dvoch kolegov, ktorých egyptské úrady odsúdili a uväznili spolu s ním.

Trojica novinárov: Peter Greste, Baher Mohamed a Mohamed Fahmy, bola vlani egyptským súdom odsúdená na tresty v trvaní od sedem do desať rokov. Súd ich odsúdil za šírenie nepravdivých informácií s cieľom pomôcť "teroristickej organizácii", ktorou malo byť medzičasom v Egypte zakázané Moslimské bratstvo.

Novinári kvôli tomu údajne v jednom z káhirských hotelov vytvorili tlačové stredisko. Nasnímané zábery upravovali vraj tak, aby vyvolávali u divákov dojem, že v Egypte je občianska vojna a hrozí kolaps. Išlo o zábery z nepokojov, ktoré v krajine vypukli v roku 2013, keď armáda zosadila islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ktorý sa do funkcie dostal v roku 2012 prostredníctvom demokratických volieb a s podporou Moslimského bratstva. 

Mohamed Fahmy a Baher Mohamed (vpravo) sú stále väznení
Zobraziť galériu (3)
Mohamed Fahmy a Baher Mohamed (vpravo) sú stále väznení  (Zdroj: Twitter)

Greste sa v nedeľu po prepustení z káhirskej väznice a deportácii z Egypta na Cypre stretol so svojím bratom Mikom. Austrálska vláda potvrdila Grestovo prepustenie na slobodu. Jej ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová novinárov informovala, že Greste si chce najprv trochu odpočinúť, ale do Austrálie sa chce vrátiť čo najskôr, aby sa stretol s rodinou a priateľmi.

Člen austrálskej vlády Malcolm Turnbull v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ABC uviedol, že Grestovo "uväznenie bolo v prvom rade politickým rozhodnutím", takže aj jeho prepustenie na slobodu po vyše 400 dňoch strávených vo väzení je "politickým rozhodnutím" Egypta. V Katare sídliaca panarabská televízia al-Džazíra vyzvala egyptské úrady, aby prepustili aj zvyšných dvoch novinárov. Grestovo oslobodenie označila al-Džazíra za "dobrú správu", ale upozornila súčasne, že "to nestačí".

Peter Greste
Zobraziť galériu (3)
Peter Greste  (Zdroj: Twitter)

Austrálčan Peter Greste bol korešpondentom al-Džazíry so sídlom v Keni. Spolu s ním bol odsúdený aj Mohamed Fahmy, ktorý má dvojité kanadsko-egyptské občianstvo a ktorý bol šéfom káhirskej redakcie anglického vysielania al-Džazíry. Tretím odsúdeným je egyptský novinár Bahir Muhammad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu