Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kompletná výzbroj džihádistov z Paríža: Siroty z predmestia zaútočili s raketometmi a samopalmi za 25 tisíc!

Teroristi zabíjali po zuby ozbrojení. Zobraziť galériu (6)
Teroristi zabíjali po zuby ozbrojení. (Zdroj: youtube, twitter)

PARÍŽ - Bratia Kouachiovci a Amed Coulibaly, ktorí spáchali teroristické prepady v Pariži, mali so sebou špičkovú výzbroj. Spolu vyvraždili 17 ľudí, pričom všetci atentátnici prišli o život. So zbraňami, s ktorými útočili, by zapadli do protitankovej divízie. Pri sebe mali raketomet, samopaly, granáty a nálože.

 Bratia Kouachiovci sa dokonale hodili do role džihádistov. Dvaja bratia bez rodičov, bez peňazí a v cudzej krajine. Said a Chérif sa od svojich 20-tich rokov potuľovali na predmestí Paríža. Prvé opletačky so zákonom na nich nečakali dlho. Otec im zomrel, keď boli tínedžeri. Matka onedlho zomrela tiež. Po strednej škole, prežívali, ako sa dalo. Mladší Chérif roznášal dokonca pizzu. Zaplietli sa s mladíkmi, ktorí chceli ísť v tom čase bojovať za džihádistov do Iraku.

Postupne sa z nich stali presvedčení fanatickí bojovníci oddaní zomrieť za svoju vieru. Dokumenty CNN tvrdia, že Chérif bol pripravený "ísť do bitky zabíjať". Za obvinenia z terorizmu si posedel aj v base. Podľa nich všade, kde bola nespravodlivosť, to mal džihád napraviť. Chérif sa dokonca stretol vo väzení s Amedym Coulibalym. Zjavne boli všetci známi výtržníci so sklonmi k terorizmu. Coulibaly bol navyše zbehlý v zbraňovej logistike, vedel, kde sa dajú zohnať zbrane.

Vyrástli z nich obávaní teroristi, ktorí chceli pomstiť proroka Mohameda. A to sa im aj podarilo, keď pred pár dňami vystrieľali redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo.

Zástupca francúzskych policajných odborov Christophe Crépin povedal, že pátrajú po niekoľkých ľuďoch v súvislosti so "značným" financovaním troch strelcov, ako aj ďalších členov ich siete. Crépin dodal, že dodávky zbraní jednoznačne pochádzali zo zahraničia a ich množstvo naznačuje organizovanú sieť.

Francúzska polícia tvrdí, že ešte šesť členov teroristickej bunky, ktorá podnikla parížske útoky, je zrejme stále na úteku - vrátane muža, ktorého videli riadiť auto značky Mini Cooper registrované na Hayat Boumeddienovú, vdovu po treťom strelcovi Amédym Coulibalym. Ten zabil v parížskom supermarkete s kóšer potravinami štyroch francúzskych Židov. Všetci traja útočníci sa hlásili k islamským extrémistom na Blízkom východe - Kouachiovci k al-Káide v Jemene a Coulibaly k organizácii Islamský štát (IS).

Vyšetrovaním sa ukázalo, že jeden z páchateľov útoku - Said Kouachi - navštívil v roku 2011 Jemen, kde absolvoval výcvik s militantmi AQAP, ktorá je jednou z najaktívnejších a najobávanejších odnoží medzinárodnej teroristickej siete al-Káida. V čase, keď Said odišiel do Jemenu, bol jedným z popredných lídrov AQAP Anwar Awlakí - duchovný, narodený v Spojených štátoch. Minulý týždeň, už po spáchaní útoku v redakcii Charlie Hebdo, Kouachi pre televíziu BFM uviedol, že počas pobytu v Jemene bol s Awlakím v kontakte.

Francúzsky denník Le Figaro vypočítal, že celková suma za zbrane, ktoré mali pri sebe, sa môže vyšplhať až na 25 tisíc euro. Zbrane, ktorými francúzski bratia alžírskeho pôvodu pred týždňom zaútočili na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, pochádzajú z Belgicka. Uviedli to dnes flámske noviny Het Laatste Nieuws vo svojom internetovom vydaní.

Kompletná výzbroj džihádistov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

Bratia Chérif (†32) a Said (†34) Kouachi

Podozriví bratia Cherif (vľavo)
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Raketomet M 82 – 3000 5 000 eur

Dva samopaly Kalašnikov AKS 74 – 2400 tisíc eur 6 000 eur

Tri zásobníky - 150 300 eur

Dve pištole značky Glock – 3000 4 000 eur

Dve masky - 60 eur

Granát – 100 eur

10 dymovníc – 200 400 eur

Desať molotovových koktejlov

Znak polície s majákom

Amedy Coulibaly (†32)

Kompletná výzbroj džihádistov z
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Kalašnikov AKS 74 – 1200 3 000 eur

4 zásobníky do Kalašnikova - 200 eur

Samopal Škorpión VZ61 – 1000 eur

10 zásobníkov po 500 eur

Dve 9 milimetrové pištole Tokarev – 1600 2 000 eur

Revolver – 800 1000 eur

Kompletná výzbroj džihádistov z
Zobraziť galériu (6)

Nepriestreľná vesta – 150 300 eur

Nôž Smith & Wesson Tanto - 30 eur

Dva granáty so slzným plynom – 100 euro

Elektrošoker – 100 eur

Dva ďalekohľady – 300 eur

Dva lampáše – 40 eur

Maska – 30 eur

15 výbušnín zo staveniska

2 500 eur v hotovosti

Zbrane pochádzali z Belgicka

Denník Het Laatste Nieuws upozornil, že Said a Chérif Kouachiovci pri atentáte na redakciu časopisu, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, použili zbrane z Belgicka. Išlo konkrétne o samopaly typu kalašnikov a raketomety.

Vyšetrovatelia z Francúzska a Belgicka sú presvedčení, že bratia Kouachiovci získali tieto zbrane prostredníctvom tretieho atentátnika z minulého týždňa Amédyho Coulibalyho, ktorý zastrelil policajtku a následne štyroch ľudí v židovskom obchode v Paríži.

K predaju samopalov, raketometov a ďalších strelných zbraní došlo podľa flámskych novín v blízkosti bruselskej železničnej stanice Gare du Midi. Išlo o transakciu v hodnote 5000 eur. Belgický denník Le Soir dnes informoval, že občan Belgicka, ktorý bratom Kouachiovcom dohodol predaj zbraní, sa vzdal polícii. Ide o muža, ktorý sa v utorok z vlastnej iniciatívy dostavil na policajnú stanicu v meste Charleroi. Občan, ktorého meno úrady zatiaľ nezverejnili, povedal, že udržiaval kontakt s Coulibalym, a opísal, ako mal Francúz záujem aj o kúpu motorového vozidla a ako sa ho pokúsil v priebehu transakcie oklamať.

Belgický obchodník so zbraňami zároveň priznal, že keď sa dozvedel, že Coulibaly má väzby na radikálnu moslimskú skupinu Islamský štát, dostal strach a rozhodol sa informovať o všetkom políciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu