Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Mimoriadna tlačovka na Kube: Posledné zbohom Fidelovi Castrovi?

Fidel Castro
Fidel Castro (Zdroj: SITA)

HAVANA - V kubánskych vojenských kruhoch a medzi ľuďmi blízkymi bývalému vodcovi krajiny Fidelovi Castrovi rastie napätie kvôli vlne špekulácií o jeho údajnej smrti, ktoré režim doteraz nijako nevyvrátil. Podľa agentúry EFE to tvrdia niektorí kubánski emigranti v USA, ktorí sa snažia zo zdrojov priamo na ostrove overiť informácie kolujúce od štvrtka po sociálnych sieťach. Havana kvôli tomu na dnešok zvolala mimoriadnu tlačovú konferenciu.

Podľa nemenovaných zdrojov EFE sa "vo vojenských kruhoch šíri napätie", ale informácie o Castrovej smrti nie je možné oficiálne overiť. Režim preto zvolal na dnešok kubánskych a zahraničných novinárov na mimoriadnu tlačovú konferenciu, ktorá by mala o stave staršieho brata súčasného prezidenta Raúla Castra povedať viac.

Špekulácie o Castrovej smrti sa neobjavujú prvýkrát, teraz im však podľa EFE dodáva na vážnosti fakt, že sa osemdesiatosemročný niekdajší vodca socialistickej revolúcie už rok neobjavil na verejnosti. Úplne bez komentára ponechal aj nedávne historické zblíženie svojej krajiny s dlhodobo znepriatelenými Spojenými štátmi či návrat trojice kubánskych väzňov z USA, za ktorý sa pred rokmi národu osobne zaručil.

Možné Castrovo úmrtie naznačujú podľa opozičného webového denníka Diario de Cuba tiež aktivity okolo cintorína Santa Ifigenia v Santiagu de Cuba, kde by mali v budúcnosti spočinúť revolucionárove pozostatky. Do jeho časti majú v súčasnosti Kubánci zákaz vstupu a v okolitých uliciach prebiehajú veľké opravy.

Castro odovzdal moc bratovi v roku 2008 po tom, čo ochorel. V kubánskom politickom dianí sa ale až do vlaňajška snažil byť prítomný, hoci ho bolo na verejnosti vidieť či počuť len zriedka. Naposledy sa objavil pred rokom 8. januára, kedy sa zúčastnil otvorenia jednej umeleckej galérie v Havane. Vyzeral, že jeho zdravie je veľmi chatrné, bol zhrbený a pri chôdzi sa opieral o palicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu