Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko: Gréci sa musia rozhodnúť sami, či chcú opustiť eurozónu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande pripustil možnosť, že Grécko opustí eurozónu, no zdôraznil, že rozhodnutie musí urobiť samotné Grécko. V Európe sa objavili obavy, že ľavicová strana Syriza v prípade víťazstva v predčasných januárových parlamentných voľbách môže porušiť podmienky medzinárodného úverového plánu, čo vyvoláva otázky o schopnosti krajiny zotrvať v eurozóne.

Hollande povedal v pondelok pre francúzsku rozhlasovú stanicu France-Inter, že noví grécki lídri "budú musieť rešpektovať záväzky, ku ktorým sa zaviazala ich krajina". Trval však na tom, že iné krajiny nemôžu povedať, či výsledok gréckych volieb znamená, že si majú, alebo nemajú ponechať euro. "Musia o tom rozhodnúť sami Gréci."

Nemecko očakáva, že Gréci dodržia dohodnuté reformy

Nemecká vláda očakáva, že Grécko bude dodržiavať podmienky medzinárodného úverového programu aj po voľbách, ktoré sa uskutočnia 25. januára a mohli by znamenať zmenu vlády. V nedeľu to uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Grécko v minulosti plnilo zmluvné podmienky. Vláda predpokladá, že krajina bude pokračovať v plnení zmluvných záväzkov smerom k trojke,“ povedala Merkelová. Trojku medzinárodných veriteľov Grécka tvorí Európska centrálna banka (ECB), Európska komisia (EK) a Medzinárodný menový fond (MMF). "Každá nová vláda musí dodržať záväzky zo zmlúv predchádzajúcej vlády,“ doplnila. 

Georg Streiter, hovorca nemeckej vlády, však odmietol komentovať správy, ktoré sa objavili v magazíne Spiegel. Nemecká vláda je podľa nich presvedčená, že eurozóna bude schopná vyrovnať sa s odchodom Grécka, ak sa to ukáže ako nevyhnutnosť. Kancelárka Angela Merkelová aj minister financií Wolfgang Schäuble sú presvedčení, že eurozóna od obdobia kulminácie dlhovej krízy z roku 2012 implementovala dostatok reforiem, aby sa potenciálny odchod Grécka z eurozóny dal zvládnuť, napísal týždenník. 

Na tieto správy však reagoval minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Nemecká vláda podľa neho chce, aby Grécko zostalo v eurozóne s tým, že neexistujú žiadne možné plány, ktoré by počítali s opačnou situáciou. "Cieľom nemeckej vlády, EÚ a samotnej gréckej vlády je udržať Grécko v eurozóne,“ povedal Gabriel. "Neexistovali a neexistujú žiadne plány, ktoré by rátali s opačnou situáciou,“ doplnil minister s tým, že eurozóna je v súčasnosti stabilnejšia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu