Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Európu čaká vážne rozhodnutie: Časovaná bomba môže vybuchnúť už tento víkend!

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: SITA, Twitter)

ATÉNY – Európe hrozí katastrofa. Minimálne v podobe nových vládcov v Grécku. V nedeľu sa tam konajú parlamentné voľby a hrozí, že sa k moci dostanú naozajstní marxisti. Ich ekonomický program pripomína komunizmus a odborníci ho prirovnávajú u katastrofe. Vodca strany Syriza avizuje prevratné zmeny. Chce zvýšiť minimálnu mzdu, vymazať dlhy či radikálne prerozdeľovanie.

Parlamentné voľby sa konajú v nedeľu a Grécko si bude vyberať, či bude pokračovať v nastolenom kurze úsporných opatrení alebo či otočí o 180 stupňov. Ak by sa k moci dostala radikálna ľavicová Syriza, hrozilo by, že by Grécko mohlo dať euro zbohom. Tým by znova dostalo do pozoru celú Európu a finančné trhy. A problémy by sa mohli ďalej nabaľovať.

Osem dní pred predčasnými parlamentnými voľbami zvýšila svoj náskok pred vládnymi konzervatívcami o 3,1 percenta. Syriza by podľa neho vo voľbách získala 31,2 percenta hlasov, zatiaľ čo stranu Nová demokracia premiéra Antonisa Samarasa by podporilo 28,1 percenta voličov. Líder tejto strany je Alexis Tsipras, bývalý maoista a študentský člen promoskovskej komunistickej mládeže.

Líder strany Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (13)
Líder strany Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA, Twitter)

Komunistický program

Ekonomický program predstavili hlavní ekonómovia investorom v Londýne, píše portál echo24.cz. Správca jednej z najväčších finančných spoločností Capital Group Joerg Sponer po tomto stretnutí spísal správu a poslal ju do gréckych bánk a obchodníkom. Program Syrizy je podľa neho „horší ako komunizmus“. Po ovládnutí krajiny touto stranou by nasledoval hromadný odliv peňazí a úplné zastavenie investícií. „Keby sa netvárili tak vážne, myslel by som si, že sú to všetko žarty,“ šokuje Sponer.

V Tsiprasovi vidí mnoho ľudí nádej
Zobraziť galériu (13)
V Tsiprasovi vidí mnoho ľudí nádej  (Zdroj: SITA, Twitter)

Následne citoval niekoľko výrokov popredných predstaviteľov. „Za najbližších spojencov považujeme v Európe Podemos (radikálna ľavica) a nemeckú Die Linke. Ale na nás sú príliš liberálni. Zastavíme úspory a škrty, povieme ľuďom na ulici, aby zastavili protesty a postaráme sa o nich.“

Päť základných bodov programu

V súčasnosti je v Grécku nezamestnanosť vyše 25 percent. Mladých je nezamestnaných približne 50 percent. Preto ľudia dávajú zbohom krajine a hľadajú si prácu najmä v západnej Európe. Dlh krajiny predstavuje horibilných vyše 170 percent. Portál echo24.cz píše o piatich bodoch programu.

1. Zastaviť humanitárnu krízu. Poskytnúť jedlo, elektrinu, bývanie a zdravotnú starostlivosť všetkým, ktorí to potrebujú. Všetko zadarmo.

2. Najnižšia mzda bude 750 eur (priemerná mzda je vyše 800 eur) a to štrnásť krát do roka. Najnižší dôchodok bude 750 eur trinásťkrát do roka. Prijímanie tisícov nových štátnych zamestnancov.

3. Rozpočet sa dostane do prebytku 1 percenta HDP v dôsledku obmedzenia šedej ekonomiky. Zrušenie majetkových daní. Zníženie daní z príjmu o 20 percent s výnimkou vysokých príjimov. Lepším výberom daní získať 70 miliárd eur. Po prevzatí moci očakáva Syriza rast o 3 až 5 percent, keďže malé a stredné firmy sa nebudú báť investovať. Očakávajú tiež masívny prílev zahraničných investícií (Sponer si pri tomto bode zapísal do diára „LOL“).

4. Reštrukturalizácia dlhov. Európska centrálna banka kúpi všetky grécke dlhy staršie ako 60 rokov  a zaplatí tiež všetky úroky. Dlh klesne na 20 percent v roku 2080. Z Bruselu očakávajú prílev 5 miliárd eur.

5. Odpustenie dlhov. Nikto nemusí splácať dlhy, ktoré prevyšujú 20 percent jeho príjmov. Odpúšťalo by sa teda už od 150 eur mesačne, keďže mzda by predstavovala 750 eur.

Všetci sme marxisti

V Syrize sú ekonomóvia s titulmi PhD. Ich líder Yiannis Milios šokoval londýnskych finančníkov vyhlásením. „Som marxista. Väčšina nás v Syriza sme marxisti.“ Pripomenul tiež, že v roku 1953 bolo Nemecku odpustených 50 percent dlhu a teraz by to isté mal Berlín spraviť pre Grécko.

Predvolebný spot Syrizi

Niektorí členovia dokonca vyvolávajú duchov z druhej svetovej vojny a žiadajú splatiť vojnové reparácie. V Európe už zaznievajú hlasy aj z úst najvyšších predstaviteľov, že grécky dlh nebude možné splatiť a bude musieť byť odpustený.

Navyše, v krajine zbiera pomaly percentá aj neonacistická strana Zlatý úsvit. Jej logo pripomína hákový kríž nacistického Nemecka.

Európu čaká vážne rozhodnutie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Grécky volič nemá na výber

Ekonomický analytik z inštitútu INESS Martin Vlachynský upozorňuje, že grécky dlh sa bude skôr či neskôr musieť riešiť. „Mimoriadne vysoký dlh Grécka bude treba skôr alebo neskôr "riešiť". Buď jednorazovým odpustením časti dlhu, alebo jeho postupnými úpravami (zníženie úrokov, predĺženie splatnosti). Nástup SYRIZA môže tento proces urýchliť, vzhľadom k ich deklarovanej snahe odmietnuť časť dlhu,“ povedal pre Topky Vlachynský.

Európu čaká vážne rozhodnutie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Podľa neho ekonomické dopady pre Európu nebudú veľké, nech by sa stalo s Gréckom čokoľvek. Varuje však pred okopírovaním scenára z iných krajín, napríklad zo Španielska a strany Podemos.

Aj keď program Syrizi nie je tvrdo marxistický, obsahuje populistické opatrenia, ktoré by krajinu priviedli ku kolapsu. „Jej program nie je tvrdo marxistický (neobsahuje napríklad odmietnutie súkromného vlastníctva), ale obsahuje množstvo populistických návrhov, ktoré sú reálne nevykonateľné (minimálna mzda takmer na úrovni dnešnej priemernej mzdy v krajine) alebo by priniesli kolaps rozpočtu (navýšenie dôchodkov, jedlo a bývanie zdarma). Problémom je, že grécky volič si môže vybrať medzi populistickou ultraľavicou a korupciou zdiskreditovanými politikmi bývalej vlády. V krajine absentuje sila, ktorá by stavala budúcnosť na reformách,“ zareagoval ekonomický analytik.

Európu čaká vážne rozhodnutie:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Politický expert Grigorij Mesežnikov varuje nielen pred ekonomickou orientáciou krajiny. „Ich ekonomické návrhy sú neudržateľné. Okrem toho podporujú aj proruských separatistov, čiže to by znamenalo zmenu nielen v ekonomickej, ale aj zahraničnej politike Grécka,“ povedal pre Topky Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky.

„Otázne je, akú úlohu bude hrať Syriza vo vláde,“ brzdí katastrofické scenáre politológ, keďže na definitívne výsledky volieb a zostavovanie vlády si budeme musieť počkať minimálne do nedele. „Syriza je radikálna ľavica a ich opatrenia by dopadli najmä na Grékov,“ uzavrel Mesežnikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu