Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nové sankcie EÚ rozširujúce zákaz investovania na Kryme sú podľa Ruska neprijateľné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nové sankcie Európskej únie rozširujúce zákaz investovania európskych firiem na Kryme sú "absolútne neakceptovateľné" a smerujú k diskriminácii obyvateľov tohto polostrova. Vyhlásilo to dnes prostredníctvom tlačového vyhlásenia ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

"Brusel by si mal uvedomiť, že Krym a Sevastopol sú neoddeliteľné časti Ruska," uvádza sa v reakcii ruského rezortu zahraničných vecí na dnešné schválenie nových ekonomických sankcií EÚ voči Rusku. "Diskrimináciu voči obyvateľom Krymu a Sevastopolu založenú na politických dôvodoch považujeme za absolútne neakceptovateľnú."

Nové reštriktívne opatrenia EÚ vstúpia do platnosti v sobotu a budú sa vzťahovať na predaj technológií na prieskum čiernomorskej ropy a zemného plynu či podnikania firiem EÚ v oblasti cestovného ruchu.

Občania členských krajín EÚ budú mať zakázané kupovať alebo financovať spoločnosti na Kryme, ktorý sa v marci odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Ruskej federácii. Podľa EÚ išlo o anexiu polostrova Ruskom. Únia už skôr zakázala dovoz tovarov z Krymu a nové investície do infraštruktúrnych projektov v oblasti dopravy, telekomunikácií a energetiky a do podnikania s ropou a plynom.

Európska únia rozšírila zákaz investovania na Kryme

Európska únia rozšírila vo štvrtok svoj zákaz investovania na Kryme, ktorý sa dotkne aj ruskej čiernomorskej ropy a plynu. Rozšírený zákaz, prijatý tesne pred začiatkom summitu EÚ v Bruseli, začne platiť v sobotu. Európsky blok takto zdôrazňuje svoj pokračujúci nesúhlas s anexiou polostrova Ruskom. Nové sankcie budú zverejnené v piatok v Úradnom vestníku EÚ a do platnosti vstúpia v sobotu 20. decembra.

Na základe zákazu európske a v EÚ sídliace firmy nebudú môcť financovať a nakupovať nehnuteľnosti a obchodné spoločnosti na Kryme. Zakázaný bude vývoz tovarov a technológií používaných pri produkcii ropy, plynu a minerálov a využívaných v dopravnom, telekomunikačnom a energetickom sektore. 

Európske spoločnosti budú mať aj zákaz poskytovať technickú pomoc a poradenstvo v týchto oblastiach. EÚ tiež zastaví financovanie prieskumu Čierneho mora a európske výletné lode nebudú môcť používať krymské prístavy.

Zákaz investícií, posledný zo série opatrení od júla, je tiež zameraný na to, aby ukázal, že napriek prepadu hodnoty rubľa sankcie nepoľavia, kým sa Moskva nevzdá podpory povstalcov na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu