Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Američania trestajú Krym: Zakázali investície, sankcie pre podnikateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú zakázať vývoz a dovoz tovarov, technológií a služieb do alebo z oblasti Ruskom anektovaného Krymu. Povedal to v piatok americký prezident Barack Obama. Ten zároveň vyzval Rusko, aby ukončilo anexiu tohto územia.

Na základe nariadenia podpísaného Obamom americké spoločnosti a fyzické osoby nemôžu nakupovať nehnuteľnosti na Kryme ani finančne podporovať podniky na tomto polostrove.

Obama v piatok tiež poveril americké ministerstvo financií, aby uvalilo sankcie na jednotlivcov a spoločnosti, ktoré v tejto oblasti podnikajú. Sankcie sa vzťahujú na celkom 24 Ukrajincov a Rusov a niekoľko podnikov, ktoré podľa USA prispievajú k destabilizácii Ukrajiny. Ako uviedla agentúra Reuters, tento krok Obamovej administratívy prichádza v tesnom závese za štvrtkovým rozhodnutím Európskej únie zakázať investičné aktivity na Kryme.

Kyjev obvinil separatistov z útokov raketometmi Grad

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny pokračovali v ozbrojených provokáciách, informovala dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie protiteroristickej operácie (ATO).

Akcie separatistov podľa neho trvali od piatkového večera do dnešného rána, pričom použili ručné zbrane, granátomety a delostrelectvo.

V okolí obce Oľchovatka v Doneckej oblasti "ilegálne ozbrojené skupiny" spustili paľbu na ukrajinských vojakov z raketometov BM-21 Grad. Granátomety použili pri obci Nikišyne. Z ručných zbraní strieľali na vojakov v blízkosti obcí Sokoľnyky, Opytne, Krymske, Pisky, Debaľcevo a na novom termináli doneckého letiska. Bezpilotné lietadlá "nepriateľa" boli zaregistrované v okolí prístavného mesta Mariupol, spresnilo tlačové oddelenie ATO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu