Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svet má dôvod na radosť: Táto nebezpečná choroba je na začiatku svojho konca!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Svet sa konečne dostal na začiatok konca pandémie AIDS spôsobovanej vírusom imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV), ktorým sa za posledných 30 rokov nakazili vo svete milióny ľudí. Vyplýva to zo správy, ktorú dnes, pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS, zverejnila organizácia ONE.

Počet novonakazených bol vlani prvýkrát nižší ako tých, ktorí užívajú lieky, aby mali chorobu AIDS pod kontrolou. Organizácia ONE, ktorá najmä v Afrike brojí za boj s chudobou a prevenciu nákazlivých chorôb, však súčasne upozorňuje, že dosiahnutie tohto cieľa vonkoncom neznamená, že koniec epidémie AIDS je na dohľad. Riaditeľka organizácie pre zdravotnícku politiku  Erin Hohlfelderová spresnila, že bod zlomu v boji s AIDS bol síce dosiahnutý v celosvetovom meradle, ale mnohé krajiny túto úroveň ešte nedosiahli, takže môžu dôjsť k stagnácii alebo sa situácia môže aj zvrátiť.

Vírus HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS, sa prenáša krvou, spermou, aj materským mliekom. Liek, ktorý by človeka chránil pred samotnou infekciou, neexistuje, ale chorobu AIDS možno mať roky pod kontrolou užívaním antiretrovirálnych liekov.Z údajov OSN vyplýva, že v roku 2013 žilo na svete 35 miliónov ľudí s vírusom HIV v krvi. Vírusom sa v tom roku nakazilo ďalšieho 2,1 milióna ľudí a následkom AIDS v roku 2013 podľahlo 1,5 milióna ľudí. Najviac nakazených a chorých je v subsaharskej Afrike.

Pandémia vypukla pred viac ako 30 rokmi, odkedy na AIDS zomrelo vo svete viac ako 40 miliónov ľudí. Podľa štatistík OSN z júna tohto roku prístup k liekom na AIDS má 13,6 milióna ľudí, čo je v porovnaní s rokom 2010, keď ich bolo len asi päť miliónov, "dramatické zlepšenie". Erin Hohlfelderová však varovala, že ešte je predčasné tešiť sa z víťazstva.  Upozornila na nedostatok finančných prostriedkov určených na projekty, ktorých cieľom je kontrola šírenia vírusu HIV. Uviedla, že agentúra OSN pre boj s AIDS (UNAIDS) sa chce pokúsiť získať pre spolufinancovanie aj africké štáty.

Organizácia ONE tiež upozornila, že jadro nakazených vírusom HIV patrí k príslušníkom ťažko dostupných komunít, ako sú narkomani, homosexuáli či prostitútky, ktorí sú spoločensky stigmatizovaní a ťažko prístupní programom liečenia a prevencie.    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu