Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Počet HIV infikovaných na Slovensku stúpol: Nárast o 66 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: aidsandhiv.org)

BRATISLAVA - Aj keď Slovensko patrí k členským štátom Európskej únie (EÚ) s najnižším počtom pacientov infikovaných vírusom HIV a ním spôsobeným syndrómom získanej imunitnej nedostatočnosti AIDS, v posledných rokoch počet prípadov narástol. Povedala to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická. V pondelok prvého decembra si svet pripomína Svetový deň boja proti AIDS.

"V roku 2013 sme zaznamenali doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku, konkrétne 83 prípadov nakazenia vírusom HIV," povedala Skalická. "V porovnaní s rokom 2012, keď sme zaznamenali 50 prípadov, teda došlo k vzostupu vo výskyte prípadov o 66 percent." V prvých troch štvrťrokoch roku 2014 podľa Skalickej pokračoval vzostupný trend vo výskyte nových prípadov infikovania vírusom HIV. V období medzi prvým januárom a 30. decembrom 2014 lekári na Slovensku diagnostikovali a epidemiologický vyšetrili 65 nových prípadov infikovania vírusom HIV a 2 prípady syndrómu AIDS. Zaznamenali tiež 2 prípady úmrtí pacientov s HIV infekciou. Všetky tieto prípady sa vyskytli u občanov SR. Od začiatku monitorovania HIV/AIDS v roku 1986 zaznamenali na Slovensku spolu 577 prípadov nakazenia vírusom HIV, z čoho sa 498 vyskytlo u mužov a 79 u žien. U 76 osôb, konkrétne 65 mužov a 11 žien prešla HIV infekcia do štádia AIDS. Za toto obdobie zaznamenali 53 úmrtí HIV infikovaných osôb, z toho 41 v štádiu AIDS. 

"Väčšina HIV infekcií bola v priebehu monitorovania HIV/AIDS v SR zaznamenaná v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Získanie nákazy homosexuálnym stykom diagnostikovali v 64 percentách prípadov," povedala Skalická. Heterosexuálnym stykom bolo podľa nej prenesených 23 percent prípadov infikovania, 2 percentá injekčným užívaním drog, 0,2 percenta transfúziou krvi a v 10 percentách prípadov nebol spôsob prenosu infekcie stanovený. Najviac HIV infikovaných ľudí žije podľa štatistík vo väčších mestách a najvyšší výskyt HIV infekcie je dlhodobo v Bratislavskom kraji. 

Pri preventívnych opatreniach, ktoré majú zabrániť šíreniu infekcie, sa Úrad verejného zdravotníctva SR zameriava predovšetkým na ohrozené skupiny obyvateľstva. "Aktivity Národného programu prevencie HIV/AIDS sú zamerané najmä na prevenciu sexuálneho prenosu HIV, prenosu HIV krvou a vertikálneho prenosu infekcie HIV a zníženie nežiaducich následkov, osobného a sociálneho dopadu HIV infekcie na jednotlivcov a spoločnosť," povedala Skalická. Prioritnými aktivitami úradu sú teda testovanie, epidemiologický monitoring a poradenstvo. Nakazeným na Slovensku pomáhajú ambulancie pre dispenzarizáciu pacientov s infekciou HIV/AIDS v Bratislave, v Banskej Bystrici, v Martine a v Košiciach 

Ochorenie AIDS alebo syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti je infekčná choroba ľudí vírusového pôvodu. Charakteristický je postupným oslabovaním imunitného systému, ktorého funkčnosť nakoniec poklesne natoľko, že pre nakazeného nebezpečné aj infekcie alebo ochorenia, ktoré nenakazeného človeka neohrozia. Ochorenie AIDS spôsobuje vírus HIV. HIV/AIDS predstavuje celosvetový a celospoločenský problém. Týka sa všetkých štátov, komunít, rodín aj jednotlivcov. Podľa organizácie UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) žilo koncom roku 2013 na svete asi 35 miliónov ľudí s HIV, pričom z tohto počtu bolo približne 2,1 milióna novoinfikovaných osôb. Takmer 70 percent infikovaných osôb žije v oblasti Subsaharskej Afriky. V priebehu minulého roku tiež zaznamenali približne 1,5 milióna úmrtí na AIDS. V roku 2013 bola antiretrovírusová liečba zabezpečená u takmer u 8 miliónov ľudí žijúcich s HIV, z tohto počtu bolo 740 000 detí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu