Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prípad zavraždeného novinára opäť ožil: Polícia zatkla bývalého senátora!

Jaroslaw Zietara Zobraziť galériu (3)
Jaroslaw Zietara (Zdroj: TVN24)

VARŠAVA – Poľská polícia kvôli podozreniu zo zosnovania vraždy novinára, ktorý zmizol pred viac ako 20 rokmi, dnes zatkla niekdajšieho najbohatšieho Poliaka a bývalého senátora.

Správa sa okamžite stala senzáciou dňa. Médiá kvôli poľským zákonom zatiaľ označujú podozrivého len krstným menom a iniciálou priezviska, poľská verzia internetovej encyklopédie Wikipedia rovno píše o Aleksandrovi Gawronikovi. Hrozí mu až doživotie. 

Aleksandr Gawronik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Poznanska telewizia)

Podozrivý podľa policajtov podnietil vraždu vtedy dvadsaťštyriročného poznaňského novinára Jaroslawa Zietara, ktorý je nezvestný od septembra 1992. Vinu poprel, ďalšie podrobnosti prokuratúra doteraz nezverejnila. Niekdajší poznaňský senátor zarobil imanie v prelomovom roku 1989, kedy otvoril prvú sieť legálnych zmenární v západnom Poľsku. O rok neskôr bol jednotkou na vôbec prvom rebríčku najväčších poľských boháčov časopisu Wprost. Potom mal síce opletačky so zákonom, v 90. rokoch ho ale zachránilo zvolenie do hornej komory parlamentu. 

V roku 2004 skončil za mrežami kvôli podvodom s daňami, na ktoré mu vraj kapitál požičal známy zločinecký gang. Odsúdený bol na deväť rokov, ale pred štyrmi rokmi bol prepustený na slobodu. Napísal tiež knihu. Vlani skončil v domácom väzení s elektronickým náramkom na nohe kvôli neplateniu pokút. Zietarovo zmiznutie na ceste do redakcie bolo roky odložené, než sa pred tromi rokmi príbuzným a poľským novinárom podarilo dosiahnuť nové vyšetrovanie, bez toho, aby si však robili veľké nádeje na objasnenie zločinu a odhalenie páchateľov. Predminulý mesiac však prokuratúra zverejnila portrét pravdepodobného najatého zabijaka, údajne cudzinca z východu, a dnes nasledovalo zatknutie bývalého podnikateľa, s ktorým bol cudzinec videný. 

Portrét údajného vraha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TVN24)

"Sme blízko objasnenia zločinu," povedal dnes novinárom prokurátor Artur Wrona. Dodal, že úspechom bude až právoplatný rozsudok. Zatiaľ sa však nepodarilo ani nájsť telo obete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu