Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brusel zverejnil správu o brutálnych praktikách na Kryme po anexii: Únosy a vraždy kvôli názoru!

Pro-ruské demonštrácie na Kryme v čase, keď patril Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Pro-ruské demonštrácie na Kryme v čase, keď patril Ukrajine (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko musí vyšetriť úmrtia a únosy aktivistov na Kryme, ktorí nesúhlasili s ruskou anexiou tohto pôvodne ukrajinského polostrova. Uviedol to dnes komisár Rady Európy pre ľudské práva Nils Muižnieks, ktorý súčasne vyzval Moskvu na rešpektovanie práv krymských menšín a médií.

Komisár vo svojej 16-stranovej správe poukázal na prípady troch nezvestných občianskych aktivistov na Kryme, na nevyjasnené úmrtia miestnych obyvateľov - vrátane 16-ročného tínedžera, ku ktorým došlo od marcovej anexie polostrova. Muižnieks v tejto súvislosti vyslovil znepokojenie nad zaobchádzaním krymských úradov s ukrajinským a krymskotatárskym obyvateľstvom. 

"Všetky prípady vážnych porušení ľudských práv, ku ktorým došlo na Kryme od februára 2014, musia byť účinne vyšetrené a zodpovedné osoby musia byť privedené pred spravodlivosť," uvádza sa vo vyhlásení komisára.    

VIDEO Na Kryme sa včera pohybovali veľké konvoje ruskej  armády

Muižnieks upozornil na jednu z najvážnejších káuz - nevyjasnené zabitie etnického Tatára Rešata Ametova, ktorého mŕtve telo nieslo znaky mučenia. Správa tiež poukazuje na prípady krymských médií kritických voči anexii, ktoré boli zrušené alebo nútene presťahované. 

Podľa správa sa v oblasti pohybujú aj bandy, ktoré bezdôvodne bijú odporcov pripojenia k Rusku. Miestna vláda a aj polícia ich vyčíňanie tolerujú.

Silové zložky boli podľa správy zapletené do viacerých únosov, týrania a bezdôvodného väznenia viacerých aktivistov, novinárov aj bežných ľudí. Uvádza prípad aktivistov Andriya Schekuna a Anatolya Kovalskeho. Tých uniesli a 11 dní ich väznili na neznámom mieste. Tam boli fyzicky napádaní.

Autor zaznamenal aj nátlak na občanov, ktorí odmietli podať žiadosť o ruský pas a tým prijať ruské občianstvo.

Pripojenie Krymu k Rusku vyvolalo najhoršiu krízu medzi Východom a Západom od konca studenej vojny. Západ obvinil Rusko z invázie na cudzie územie, zatiaľ čo Moskva tvrdí, že splnila vôľu ľudí na Kryme. Pozorovatelia situácie na Kryme z OSN v máji uviedli, že tam dochádza k vážnym porušeniam ľudských práv a vyjadrili obavy aj zo zaobchádzania s príslušníkmi náboženských a národnostných menšín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu