Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prvá reakcia Ruska na výsledky ukrajinských volieb

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko dnes uznalo predčasné parlamentné voľby na Ukrajine za platné. Súčasne dodalo, že tieto voľby poskytujú možnosť implementovať mierové dohody uzavreté koncom leta oboma stranami konfliktu.

Uviedol to dnes podľa agentúry Reuters námestník ministra zahraničných vecí Grigorij Karasin, ktorý však upozornil, že vyšší počet nacionalistov v novom ukrajinskom parlamente vytvára súčasne riziko zintenzívnenia bojov na východe krajiny.

Podľa ukrajinských tlačových agentúr vo voľbách zatiaľ vedie blok Ľudový front s 21,7 percentami. Na druhom mieste je Blok Petra Porošenka so ziskom 21,63 percenta hlasov. Agentúry upozorňujú, že doterajšie sčítanie naznačuje veľmi tesný rozdiel v počte hlasov týchto dvoch politických subjektov, ktoré si v doteraz zverejňovaných výsledkoch striedali prvé a druhé miesto. 

Na treťom mieste je strana Svojpomoc, ktorá má 10,56 percenta hlasov. Štvrté miesto zatiaľ má Opozičný blok s 9,60 percentami a na piatom mieste skončila Radikálna strana Oleha Ľaška so 7,64 percentami.

Podľa denníka Vedomosti Karasin upozornil, že ohľadom výsledkov volieb z Ukrajiny prichádzajú zatiaľ "pomerne protirečivé správy", takže Moskva s definitívny vyhlásením ešte počká na oficiálne výsledky.

Črtajúce sa rozloženie síl v parlamente však podľa jeho názoru umožní novému vedeniu Ukrajiny, "aby sa seriózne začalo venovať riešeniu problémov celej spoločnosti". Karasin uviedol, že nové vedenie bude musieť začať inkluzívny dialóg s celou spoločnosťou, so všetkými regiónmi, a "snažiť sa o diplomatické riešenie problémov, ku ktorým došlo v dôsledku konania Kyjeva".

Ruský poslanec Leonid Sluckij, predseda výboru Štátnej dumy pre vzťahy s členmi Spoločenstva nezávislých štátov, euroázijskú integráciu a vzťahy s krajanmi zo zahraničia, dnes v Moskve vyhlásil, že Duma "rešpektuje rozhodnutie tých, ktorí sa na voľbách (na Ukrajine) zúčastnili".     

Podľa agentúry UNIAN Sluckij súčasne uviedol, že Štátna duma je pripravená spolupracovať s novým ukrajinským parlamentom. "Nevylučujeme možnosť spolupráce s tými poslancami Najvyššej rady, ktorí budú naladení na konštruktívnu spoluprácu s Ruskom na bilaterálnej úrovni," ale aj v rámci širších platforiem.

Na predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine sa poslanci ruského parlamentu ako pozorovatelia nezúčastnili, dodala agentúra Ukrinform. Poslanec Štátnej dumy Vasilij Lichačov to vysvetlil tým, že Duma nedostala pozvanie z ukrajinskej strany a ani od žiadnej z medzinárodných organizácií, ktoré na Ukrajinu vysielali monitorovacie tímy. Ako ďalší dôvod Lichačov uviedol obavy o bezpečnosť prípadných ruských pozorovateľov. 

Ukrinform však upozornil, že veľvyslanec Ruska v OSN Vasilij Čurkin napriek tomu - a ešte aj deň pred voľbami - kritizoval predvolebnú kampaň a hlasovanie na Ukrajine za mnohé prípady porušenia zákona, "nečestnosť a cynizmus".

Na rozdiel od volieb do ukrajinského parlamentu sa ruskí poslanci ako pozorovatelia zúčastnia na voľbách do zastupiteľstiev samozvaných republík, ktoré na území Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti. Voľby sa tam uskutočnia 2. novembra a zámer vyslať na ne svojich poslancov dnes oznámila Liberálnodemokratická strana Ruska.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu