Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poľsko sa bojí hrozby z východu: Hromadný presun vojska bližšie k ukrajinským hraniciam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľská armáda sa chystá presunúť tisícky vojakov aj značnú časť výzbroje a zariadení od západných hraníc krajiny na východ. Agentúre AP to dnes povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak.

Rozmiestnenie jednotiek v západnej časti krajiny je podľa ministra pozostatok obdobia "studenej vojny". Kríza na Ukrajine pritom vyžaduje ich prítomnosť na východe. 

"Geopolitická situácia sa zmenila, máme tú najväčšiu bezpečnostnú krízu od studenej vojny a musíme z toho vyvodiť závery," zdôraznil podľa AP Siemoniak. 

Spresnil, že obsadenie prinajmenšom troch veľkých vojenských základní na východe krajiny by sa malo z terajších 30 percent zvýšiť do roku 2017 na 90 percent. Presunúť by sa tam malo aj viac armádnej techniky. Podľa ministra to nie je žiadny "nervózny alebo radikálny krok". Ide o to, že kvôli tomuto "stavu ohrozenia by sme chceli, aby naše jednotky na východe Poľska boli efektívnejšie".  

Aj keď je Poľsko od roku 1999 členom Severoatlantickej aliancie, väčšina útvarov poľskej armády, ktorá má 120.000 vojakov, je teraz u západných hraníc. Táto situácia je reliktom z čias vlády komunistického režimu a členstvo Poľska v sovietskom bloku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu