Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinská tajná služba odhalila pokus o vyhlásenie Odeskej ľudovej republiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská tajná služba (SBU) odhalila prípravy na vyhlásenie samozvanej Odeskej ľudovej republiky. Informovala o tom dnes vo vyhlásení pre tlač s tým, že "odhalila a zadržala členov zločineckej organizácie, ktorú vytvorili a financovali ruské tajné služby".

Hlavnou úlohou členov skupiny bolo vyprovokovať obyvateľov Odeskej oblasti k "trestným činom" v rozpore s ukrajinskou ústavou. Cieľom bolo aj vyhlásiť Odeskú ľudovú republiku a zorganizovať ozbrojené skupiny, ktorých príslušníkmi mali byť vycvičení žoldnieri. Veľká časť týchto aktivít sa mala diať na podnet "kurátorov z Ruska", informovala SBU.

Odhalená bunka mala kontakty s podobnými diverznými skupinami v samozvanej Doneckej ľudovej republike, najmä so skupinou z Horlivky, ktorej velí Igor Bezler, zvaný Bes. Títo ozbrojenci mali žoldnierom v Odese poskytovať technickú podporu - výbušniny a zbrane - na teroristické útoky, ktoré sa v meste mali uskutočniť v novembri a decembri tohto roku, uvádza sa vo vyhlásení SBU. K zadržaniu jadra diverznej skupiny došlo 24. októbra, spresnila agentúra Ukrinform s odvolaním sa na vyhlásenie SBU. Polícia pri obhliadke zhabala aj tri kilogramy TNT, detonátory, zbrane a muníciu, ako aj protiukrajinské letáky a ďalšie usvedčujúce materiály.

Proruskí separatisti na území východnej Ukrajiny na jar tohto roku vyhlásili dve samozvané ľudové republiky - Doneckú a Luhanskú, ktoré sa odmietajú podriadiť vláde v Kyjeve. Tomuto kroku predchádzali udalosti na Kryme, ktorý sa na základe sporného referenda v marci stal súčasťou Ruskej federácie, čo povzbudilo proruské sily na východe Ukrajiny, kde väčšina obyvateľstva hovorí po rusky, aby sa tiež pokúsili dosiahnuť pripojenie k Rusku. V snahe zabrániť štiepeniu Ukrajiny jej vedenie v Kyjeve na jar rozhodlo o začatí tzv. protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je dostať juhovýchod krajiny opäť pod kontrolu centrálnej vlády. Bojové operácie si už vyžiadali stovky obetí a ďalšie pribúdajú aj napriek prímeriu, na ktorom sa obe strany dohodli 5. septembra v Minsku.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu