Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prodemokratické protesty v Hongkongu z väčšej časti utíchli

Protesty v Hongkongu utíchajú.
Zobraziť galériu (7)
Protesty v Hongkongu utíchajú. (Zdroj: SITA)

HONGKONG - Týždeň trvajúce búrlivé študentmi vedené protesty za demokratické reformy v Hongkongu dnes z väčšej časti utíchli po tom, čo sa množstvo miestnych obyvateľov vrátilo do práce. Informovala o tom agentúra AP.

Niekoľko stoviek demonštrantov však zostalo na uliciach s odhodlaním vytrvať v nátlaku na vládu, až kým miestni predstavitelia nepreukážu úprimnosť pri reagovaní na ich požiadavky. V Hongkongu sa však dnes už opätovne otvorili školy a štátni zamestnanci sa vrátili do práce, keď sa protestujúci stiahli z oblasti v okolí hlavného sídla vlády. Časti hlavného cestného ťahu vedúceho cez centrum obchodnej štvrte Hongkongu zostali uzatvorené. 

Protesty v Hongkongu utíchajú.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Podľa nej sa majú v roku 2017 v Hongkongu prvýkrát uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu. Demonštranti preto od minulého piatka blokovali časť mesta a dali hongkonskému premiérovi Liang Čen-jingovi ultimátum, aby do štvrtkovej polnoci odstúpil. Ten to však odmietol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu