Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Smrtiaci vírus v Afrike: Po ebole zabíja obyvateľov ďalšia choroba!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Po dvoch rokoch zaznamenali v africkej Ugande opäť ochorenie spôsobené marburským vírusom. Pacient, 30-ročný zdravotník misionárskej nemocnice v Kampale, vírusové ochorenie, ktoré je podobné ebole a ktoré končí veľmi často úmrtím, neprežil. Zomrel ešte 28. septembra.

Pre tlačovú agentúru DPA to dnes uviedla Jane Acengová zo štátnej zdravotníckej služby. Podľa jej slov zostáva aktuálne v karanténe okolo 80 ľudí, ktorí prišli s nakazeným do kontaktu. Obyvateľov krajiny vyzval prezident Yoweri Museveni v súvislosti s opätovným výskytom vírusu na maximálnu obozretnosť a pokoj. Marburský vírus zaznamenali v Ugande opakovane, naposledy v roku 2012, keď na následky ním spôsobeného ochorenia zomrelo podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie deväť ľudí.

Najdramatickejší výskyt tohto ochorenia doteraz sa viaže k Angole a Konžskej demokratickej republike, kde v období rokov 2004-2005 zomreli na jeho následky rádovo stovky ľudí. Prvými príznakmi infekcie sú nevoľnosť a bolesti hlavy, ďalšími vysoké horúčky, zlyhávanie orgánov a poruchy fungovania srdcovo-cievneho systému. V piatom až siedmom týždni ochorenia dochádza často k silnému krvácaniu z otvorov na tele i vnútornému krvácaniu. Názov vírusu je odvodený od nemeckého mesta Marburg, kde sa v roku 1967 infikovalo 25 laboratórnych pracovníkov od opíc, prepravených do krajiny z Ugandy s cieľom využiť ich pri pokusoch. Ďalších šesť osôb, medzi ktorými boli aj lekári, sa nakazilo od pacientov, celkovo si nákaza vtedy vyžiadala sedem životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu