Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hongkonský premiér napriek ultimátu neodstúpi

Rozsiahle protesty v Hongkongu
Rozsiahle protesty v Hongkongu (Zdroj: YouTube)

HONGKONG - Hongkonský premiér Liang Čen-jing oznámil dnes prodemokratickým demonštrantom zhromaždeným v centre Hongkongu, že neodstúpi, a zároveň ich varoval, že ak by sa pokúsili obsadiť vládne budovy, bude to mať závažné následky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Liang sa demonštrantom prihovoril len niekoľko minút pred uplynutím ultimáta (18.00 h SELČ), ktoré mu prodemokratickí aktivisti dali na to, aby sa vzdal svojej funkcie. Hongkonské úrady už predtým vyzvali tisíce prodemokratických demonštrantov, aby ukončili blokádu centra mesta, pretože ich aktivity poškodzujú dobré meno Hongkongu a majú neblahý vplyv na jeho ekonomiku.

Masové protesty sa konajú proti rozhodnutiu Pekingu, ktorý v auguste odmietol požiadavky Hongkončanov na slobodné voľby miestneho lídra. Čína chce obmedziť volebných kandidátov len na osoby lojálne centrálnej vláde v Pekingu.

Pre protestné hnutie v Hongkongu sa používa označenie Dáždniková revolúcia - nielen pre to, že demonštranti sa pred slzotvorným plynom chránili dáždnikmi, ale aj pre to, že mnohí z nich mali na nich napísané politické heslá volajúce po slobode v Hongkongu i v Číne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu