Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američan nakazený ebolou je v kritickom stave, vyliečený lekár opäť v nemocnici

V tejto nemocnici sa lieči Američan nakazený ebolou.
V tejto nemocnici sa lieči Američan nakazený ebolou. (Zdroj: SITA)

DALLAS – Muž nakazený vírusom ebola, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici v americkom Dallase, je v kritickom stave. S odvolaním sa na Texaskú presbyteriánsku nemocnicu o tom dnes informovala agentúra Associated Press.

Nemocnica neposkytla o stave Thomasa Erica Duncana žiadne ďalšie informácie. Predchádzajúce správy hovorili o Duncanovom vážnom, ale stabilizovanom stave. Americké zdravotnícke orgány informovali o tom, že približne 50 ľudí, s ktorými Duncan prišiel v USA do styku, je z preventívnych dôvodov monitorovaných. Deviati z nich majú vysoké riziko nákazy. U žiadnej z monitorovaných osôb sa neprejavili príznaky ochorenia.

Tímy pre zneškodňovanie nebezpečných materiálov medzitým dekontaminovali byt, v ktorom sa Duncan v Dallase zdržiaval.  Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) pacient vyhľadal lekársku pomoc šesť dní po tom, ako 20. septembra prišiel do Texasu. O dva dni na to bol prijatý na izolované oddelenie Texaskej presbyteriánskej nemocnice. Duncan pricestoval do USA z Libérie na západe Afriky, pričom najskôr letel do Bruselu a odtiaľ na Dullesovo letisko neďaleko Washingtonu, kde prestúpil na let do Dallasu.

Lekára, ktorého vyliečili z eboly, opäť hospitalizovali

Amerického lekára a misionára Richarda Sacru, ktorý úspešne absolvoval liečbu nákazy vírusom ebola, opäť hospitalizovali. S odvolaním sa na lekárske centrum pri Massachusettskej univerzite o tom informovala agentúra AP. Podľa miestnych lekárov je však nanajvýš nepravdepodobné, že by išlo o recidívu eboly. V každom prípade Sacra, ktorého do nemocnice prijali s infekciou dýchacích ciest a zápalom spojiviek, zostane v karanténe až kým sa nevylúči možnosť nákazy ebolou. Výsledky príslušných vyšetrení sa očakávajú v priebehu jedného až dvoch dní.

Sacra, 51-ročný pôrodník z Bostonu, bol tretím pacientom v Spojených štátoch, u ktorého sa potvrdila ebola. Ebolou sa nakazil na lekárskej misii v nemocnici v Libérii. Sacru liečili experimentálnym liekom nazvaným TKM-Ebola, ktorý vyrobila farmaceutická spoločnosť Tekmira Pharmaceuticals, a zároveň dostal "rekonvalescenčné sérum" vyrobené z protilátok získaných z krvi ďalšieho lekára, amerického misionára Kenta Brantlyho, ktorý ebolu prežil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu