Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzi po poprave krajana: Budeme pokračovať v boji proti teroristom!

Francois Hollande Zobraziť galériu (2)
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes potvrdil brutálnu vraždu Francúza Hervého Gourdela (55) z Nice, ktorého zadržiavali ako rukojemníka alžírski militanti napojení na Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku. Extrémistická organizácia už nedávno odrezala hlavy trom západným rukojemníkom, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

"Nášho krajana brutálne a zbabelo zavraždila teroristická skupina," povedal Hollande novinárom pred svojím prejavom na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku a dodal: "Hervého Gourdela zabili, lebo bol Francúz."

"Som celkovo odhodlaný človek a táto agresia to len posilňuje," povedal francúzsky prezident. "Francúzsko bude všade pokračovať v boji proti teroristom. Operácie proti Islamskému štátu budú pokračovať. Vojenské nálety budú pokračovať, kým bude treba," zdôraznil Hollande.

Militanti dnes zverejnili video, ktoré zachytáva vraždu Gourdela odrezaním hlavy. Francúza pritom uniesli v Alžírsku len v nedeľu 21. septembra. Hollande vyhlásil, že Francúzsko, ktoré bombardovalo ciele Islamského štátu v Iraku spoločne s americkou armádou, sa nenechá zastrašiť vraždou francúzskeho rukojemníka.

Skupina Vojaci Kalifátu sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu (IS). V pondelok 22. septembra zverejnila video, v ktorom sa prihlásila k zodpovednosti za únos, potom v záberoch ukázala muža, ktorý sa sám predstavil ako Gourdel.

Gourdela, turistického sprievodcu a fotografa, zajali militanti tak, že zastavili jeho vozidlo v odľahlých horách východne od metropoly Alžír, kde plánoval túru, uviedlo vo vyhlásení alžírske ministerstvo vnútra.

Na správy o vražde Gourdela zareagoval v New Yorku aj vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. "Ak je to pravda, je to ďalší hrozný čin, ktorý je urážkou ľudskosti," povedal nemenovaný predstaviteľ. "Spojené štáty budú absolútne solidárne a jednoznačne budú stáť po boku našich francúzskych spojencov," dodal.

Popravený francúzsky turista Hervé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: independent.co.uk)

Skupina, ktorá zabila Francúza, je globálnou hrozbou

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v prejave na Valnom zhromaždení OSN povedal, že teroristi, ktorí odrezali hlavu francúzskemu občanovi v Alžírsku, sú celosvetovou hrozbou. Hollande predniesol prejav svetovým lídrom v OSN v New Yorku krátko po tom, ako sa dozvedel o mužovej smrti.

Video, zverejnené americkou spoločnosťou SITE monitorujúcou teroristické aktivity, zachytávalo alžírskych extrémistov napojených na organizáciu Islamský štát (IS), ako odrezávajú hlavu rukojemníkovi. Brutálna vražda nasledovala po tom, čo Francúzsko ignorovalo požiadavku militantov, aby Paríž prestal s náletmi v Iraku. Extrémistická skupina sa nazýva Vojaci kalifátu a je spojencom IS, ktorý obsadil obrovské územia v Iraku aj v susednej Sýrii.

"Hovorím k vám v stave obzvlášť silných emócií," povedal Hollande, ktorého citovala agentúra AP. "Táto konkrétna skupina... neútočí len na ľudí, ktorí nerozmýšľajú tak ako ona, ale útočí aj na moslimov... jej príslušníci znásilňujú, zabíjajú," pokračoval Hollande a dodal: "Práve to je dôvod, prečo boj, ktorý musí medzinárodné spoločenstvo viesť proti terorizmu, nepozná hranice."

Hollande v prejave taktiež vyhlásil, že jediným zástupcom sýrskeho ľudu je Západom uznávaná sýrska opozícia, nie Damask, ktorý je celé roky spolupáchateľom násilia.

"Francúzsko podporuje demokratickú sýrsku opozíciu ako jedinú legitímnu predstaviteľku sýrskeho ľudu," povedal francúzsky líder na Valnom zhromaždení OSN, ktoré má 193 členských štátov. "Toto nebudeme meniť a neurobíme v tom žiaden kompromis, pretože existuje hrozba v podobe režimu (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada," dodal Hollande, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Aj ich treba odsúdiť, pretože sú spoluvinníkmi toho, čo sa posledných niekoľko rokov dialo v Sýrii - 200.000 ľudí zahynulo a presne taký istý počet bol vyhnaný z domovov," zdôraznil Hollande v OSN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu