Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo Francúzsku vyšla kontroverzná kniha o islame: Má podnecovať fóbiu voči moslimom!

Francúzski vojaci po teroristickom útoku v Paríži
Francúzski vojaci po teroristickom útoku v Paríži (Zdroj: Foto: SITA)

PARÍŽ - Známy francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq trvá na tom, že jeho nový román Soumission, v ktorom si predstavuje, že Francúzsko riadi moslimská vláda, nemá podnecovať k rasizmu. Napriek tomu jeho kniha, ktorá sa dnes začala predávať, vyvolala mediálnu búrku, informoval server France24.com.

Soumission sa stal v uplynulých týždňoch témou intenzívnej debaty predovšetkým preto, ako vykresľuje islam. V roku 2001 Houellebecq nazval islam "najstupídnejším zo všetkých náboženstiev", od čoho sa však už dištancoval.

Jeho najnovšiu knihu kritizujú všetci - francúzske médiá, politici i sociálne médiá. Francúzska moslimská obec obvinila autora z podnecovania k fóbii z islamu v krajine, ktorá má najväčšiu moslimskú populáciu v Európskej únii. 

Kniha vychádza v citlivom čase, kedy vo Francúzsku prebieha ostrá diskusia o islame a národnej identite. Šéfredaktor novín Libération Laurent Joffrin, argumentuje, že "táto kniha zošľachťuje myšlienky (ultrapravicovej, euroskeptickej a proti prisťahovalcom zameranej strany) Národný front (FN).   

Predsedníčka FN Marine Le Penová vyhlásila, že "to, čo je na tejto knihe zaujímavé je, že je to fikcia, ale fikcia, ktorá by sa raz mohla stať skutočnosťou". Člen prestížnej Francúzskej akadémie filozof Alain Finkielkraut sa vyjadril, že Houellebecq je človek "s otvorenými očami, ktorý sa nenechá zastrašiť politickou korektnosťou".

Román Soumission sa odohráva v roku 2022, na konci hypotetického druhého mandátu socialistického prezidenta Francoisa Hollanda, ktorého v prvom kole prezidentských volieb porazí Marine Le Penová a fiktívny Mohamed Ben Abbes, vodca politickej strany Moslimské bratstvo. Francúzski voliči, ktorí sa obávajú, že sa k moci dostane Národný front, zvolia za prezidenta umierneného moslima Abbesa, čo vyvolá okamžité a hlboké zmeny vo francúzskej spoločnosti, pokračuje France24.com. Ženy zmenia štýl obliekania, prestanú pracovať a venujú sa starostlivosti o rodinu, čo vyrieši problém s nezamestnanosťou v krajine. 

Kniha tvrdí, že príklon k islamu zabíja slobodu ducha v čoraz viac patriarchálnej spoločnosti, v ktorej je uzákonená polygamia a na univerzitách sa vyučuje korán.

V rozhovore pre televíziu France-Info autor trval na tom, že jeho nová kniha nie je pravicová "provokácia". "Urýchľujem dejiny, ale nie, nemôžem povedať, že kniha je provokácia - ak to znamená hovoriť veci, ktoré považujem zásadne za nepravdivé iba aby som ľudí znervóznil." Pripúšťa však, že využíva "desivé taktiky". "V skutočnosti z nej nie je jasné, čoho by sme sa mali báť, či nativistov alebo moslimov. Ponechávam to nevyriešené."

Aj keď priznáva, že jeho vízia budúceho Francúzska "nie je veľmi reálna", pretože predstaviť si jednotu moslimov vo Francúzsku je veľmi ťažké, trvá na tom, že zastúpenie moslimov v hlavnom prúde francúzskej politiky je nebezpečne slabé.

Očakáva sa, že sa novinka od držiteľa prestížnej Goncourtovej ceny stane bestsellerom. Už dnes sa hovorí o tom, že by mohla byť aj sfilmovaná. Houellebecq je známy najmä románmi Elementárne častice (1998) a Platforma (2001), ktorá podľa obhajcov ľudských práv podnecuje k rasovej nenávisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu