Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusi zvažujú ďalšie sankcie: Chcú zakázať dovoz áut, zničí to Slovensko?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Rusko by mohlo čiastočne alebo úplne zastaviť dovoz automobilov v prípade, že Spojené štáty americké a Európska únia uvalia na Moskvu ďalšie sankcie. Uviedol v pondelok denník Vedomosti.

Nový zákaz by sa nemal vzťahovať na produkciu zahraničných automobiliek, ktoré v krajine pôsobia. Neovplyvnil by tak výrobcov automobilov Ford, Volkswagen, Ford Renault, Toyota a Hyundai Motor, píše denník. Tie majú v Rusku výrobné závody. Žiadne rozhodnutie však podľa denníka nebolo zatiaľ prijaté.

Napriek kríze Volkswagen nemení plán dlhodobých investícií v Rusku

Volkswagen (VW), najväčší európsky výrobca osobných automobilov, nemení svoj doterajší investičný plán v Rusku ani napriek pokračujúcej kríze. DPA sa odvoláva na šéfa správnej rady koncernu Martina Winterkorna. Winterkorn ho oznámil vlani na sklonku roka, keď základňu VW v Kaluge neďaleko Moskvy navštívil ministerský predseda nemeckej spolkovej krajiny Dolné Sasko Stephan Weil. "Do konca roku 2018 preinvestujeme v Rusku 1,2 miliardy eur," uviedol manažér.

Koncern dnes potvrdil, že na zámere sa nič nemení. Jeho hovorca dodal, že situáciu v Rusku pozorne sledujú. Od roku 2006 vložil VW do budovania kapacít v Rusku 1,3 miliardy eur. Od novembra 2007 vyrába v Kaluge, kde zamestnáva 5000 ľudí, modely Tiguan, Polo a Fabiu. V roku 2011 po dohode s ruskými vlastníkmi rozšíril výrobu aj do Nižného Novgorodu, kde v závode GAZ montuje svoj model Jetta.

Winterkorn pokladá Rusko za strategický rastový trh v Európe. Odbyt VW na ňom však vlani medziročne klesol. V minulom roku ich tam predal 287.264. Celkovo ich všetky jeho dcéry v Nemecku a vo svete vlani vyrobili 9,73 milióna.

Reakcia ministerstva

"V súčasnosti nemáme informácie o možných sankciách zo strany RF na vývoz automobilov, preto je predčasné špekulovať o ich prípadných dopadoch. Vývoz automobilov zo SR do RF v roku 2013 predstavoval 5,6 % z celkových vývozov SR v rámci položky HS 8703 Osobné automobily."

Moskva zakázala dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska. Oznámil to začiatkom augusta ruský premiér Dmitrij Medvedev v nadväznosti na rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina.

Ten vládnym dekrétom vyzval na obmedzenie dovozu potravín a poľnohospodárskych produktov z krajín, ktoré zaviedli proti Rusku ekonomické sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu