Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Potvrdené, ruská armáda prekročila hranice: Ukrajinský prezident vyhlásil, že ju rozdrtili!

Zobraziť galériu (28)

KYJEV - Ruská armáda vstúpila v noci na dnes na územie Ukrajiny. Ako prví túto informáciu priniesli západné médiá, neskôr ju oficiálne potvrdili ukrajinské úrady. Kolóna obrnencov má namierené na Luhansk. Ukrajinci tvrdia, že Rusi vojenskými manévrami iba provokujú. Rusov kritizuje aj šéf NATO. Kamióny s humanitárnou pomocou boli takmer prázdne. Ukrajina sa dohodla s Ruskom na distribúcii humanitárnej pomoci, dohliadať na to má Červený kríž. Rusi sa bránia a tvrdia, že žiadnu vojenskú techniku na územie neposlali.

Začala sa protiofenzíva

O začiatku protiofenzívy proruských separatistov, ktorí v ostatných dňoch čelili útokom ukrajinskej armády, informoval dnes premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko, ktorý len pred týždňom nahradil vo funkcii Alexandra Borodaja.

Podľa jeho slov sa jeho bojovníkom podarilo v uplynulých dňoch opätovne zriadiť koridor medzi Doneckom a Luhanskom, navyše zničili množstvo bojových vozidiel a zlikvidovali značný počet nepriateľských vojakov.

Zacharčenko označil za ďalší krok ukončenie blokády Luhanska, v ktoré verí hoci ešte v priebehu dnešného večera. Ukrajinská armáda, ktorá v uplynulých týždňoch získala opätovne kontrolu nad značným územím Doneckej a Luhanskej oblasti, dnes totálne obkľúčila Luhansk. V okolí oboch sídelných miest spomínaných oblastí pokračujú ťažké boje. O prípadnom postupe, či úspechoch separatistov však okrem Zacharčenka zatiaľ neinformoval žiadny iný zdroj.

Ukrajinci podľa Rusov sa snažia prekaziť humanitárnu pomoc

Rusko dnes obvinilo Ukrajinu z pokusu o prekazenie ruskej humanitárnej misie pre východnú Ukrajinu a vyzvalo na prímerie v tejto oblasti, ktoré by umožnilo doručenie dodávok.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

"Musíme upozorniť na prudké zosilnenie vojenskej akcie ukrajinských ozbrojených síl so zjavným cieľom na prerušiť cestu - so súhlasom Kyjeva - humanitárneho konvoja cez ukrajinsko-ruskú hranicu," vyhlásilo ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko už skôr oznámil, že ukrajinské delostrelectvo zničilo "významnú časť ruskej obrnenej kolóny, ktoré v noci prekročila ukrajinské hranice," doplnila agentúra Reuters.

Rusi popierajú, že na Ukrajinu vyslali armádu

Ministerstvo obrany Ruskej federácie dementovalo dnes správy o vstupe ruskej armádnej kolóny na ukrajinské územie a zničení jej časti.

Generálmajor Igor Konašenkov pre tlačovú agentúru Interfax uviedol, že žiadna ruská armádna kolóna neprekročila ukrajinské hranice ani v priebehu dňa, ani v noci. "A najlepšie bude, keď ukrajinské delostrelectvo zničilo fantóma, a nie utečencov alebo vlastných vojakov," cituje agentúra jeho slová.

Podľa ruského generálmajora by úvahy, predpoklady novinárov opierajúce sa o akési fantázie nemali byť posudzované vysokými predstaviteľmi ktorejkoľvek krajiny. Ruská strana súčasne vyjadrila poľutovanie nad tým, že vo viacerých európskych štátoch a krajinách, ktoré "si zvolili európsku cestu", poslúžili novinárske kačice zo sociálnych sietí, a nie fakty na dôrazné, hlasité vyhlásenia.

Porošenko: Zničili sme časť ruskej vojenskej techniky

Ukrajinské delostrelectvo zničilo časť vojenskej techniky, ktorá v noci prenikla z Ruskej federácie na Ukrajinu. V telefonickom rozhovore s britským premiérom Davidom Cameronom to dnes vyhlásil najvyšší ukrajinský predstaviteľ, prezident Petro Porošenko.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Ako ďalej informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na komuniké prezidentskej tlačovej služby z Kyjeva, obaja štátnici hovorili o koordinácii krokov v reakcii na nočné vtrhnutie ruských armádnych vozidiel na ukrajinské teritórium, o ktorom informoval napríklad aj britský denník The Guardian.

Petro Porošenko súčasne vyjadril znepokojenie nad situáciou na ukrajinsko-ruskej štátnej hranici, a to aj v súvislosti s využívaním jej otvoreného úseku na pokračujúci postup ťažkej vojenskej techniky a zbraní z Ruska na Ukrajinu.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)

Veľká Británia dnes v Londýne predvolala na rezort diplomacie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ruskej federácie Alexandra Jakovenka, aby vysvetlil správy o preniknutí ruskej armády na Ukrajinu a o zhromažďovaní výzbroje v okolí rusko-ukrajinskej štátnej hranice. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí.

Andrij Lysenko v zastúpení ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) na brífingu v Kyjeve tiež naznačil zničenie časti spomínanej kolóny a dodal, že sa na ukrajinské územie dostala cez hraničný priechod Izvarino, kontrolovaný separatistami, a to pod vedením príslušníkov rozviedky. Vo veci však pokračujú aktívne opatrenia, o mieste pobytu jej zvyšku a jeho osude Lysenko prisľúbil informácie neskôr.

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyslovili dnes znepokojenie nad medializovanými správami, podľa ktorých prešla dnes z Ruska na územie Ukrajiny kolóna vojenských vozidiel.

Šéf švédskej diplomacie Carl Bildt sa popoludní nechal počuť, že jestvuje fotografický dôkazový materiál o prechode ruskej techniky na ukrajinské teritórium. Diplomat už skôr hovoril o hrubom porušení medzinárodného práva.

Zástupcovia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa stretnú v Berlíne 

Nemecká metropola bude v nedeľu dejiskom rokovaní ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruskej federácie a hostiteľskej krajiny, oznámil v Kyjeve dnes šéf ukrajinskej diplomacie Pavel Klimkin.

Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier, Sergej Lavrov a Pavel Klimkin zasadnú za rokovacím stolom, ktorého tvar, ako so zmyslom pre humor naznačil ukrajinský minister, môže byť rôzny, avšak musí sa za ním viesť rozhovor.

Podľa ruskej diplomacie nie je ešte formát rokovaní definovaný.

Klimkin a Lavrov sa predtým v telefonáte vyslovili za zintenzívnenie medzinárodnej účasti pri riešení vážnej humanitárnej situácie na východe Ukrajiny.

 

Moskva odmieta obvinenia NATO

Severoatlantická aliancia v reakcii na medializované informácie, podľa ktorých 70 kusov ruskej vojenskej techniky vrátane vozidiel v noci na piatok prekročilo ukrajinské hranice, opätovne obvinila Rusov z eskalácie napätia na východe Ukrajiny, kde už niekoľko mesiacov trvá proruské povstanie.

Ruská vláda to však razantne odmietla a poukázala na podnecovanie napätia prostredníctvom médií. Podľa generálneho tajomníka NATO však išlo o ruské "vpád", čo "potvrdzuje pokračujúci tok zbraní a bojovníkov z Ruska na Ukrajinu". Rasmussen to označil za "jasnú demonštráciu ruského zapojenia do destabilizácie" regiónu.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Šéf NATO kritizuje Rusko

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že v noci nadnes "Rusi vnikli" na Ukrajinu, ale neoznačil to za inváziu. "Minulú noc sme videli ruské vniknutie, prekročenie ukrajinskej hranice," povedal šéf NATO novinárom, vrátane tlačovej agentúry Reuters, po stretnutí s dánskym ministrom obrany v Kodani.

"To len potvrdzuje skutočnosť, že sme svedkami plynulého prúdu zbraní a bojovníkov z Ruska na východ Ukrajiny, a je to jasná ukážka nepretržitej ruskej účasti na destabilizácii východnej Ukrajiny," dodal Dán Rasmussen.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Britskí novinári dnes už skôr informovali, že videli ruské vojenské vozidlá prekračovať hranicu na Ukrajinu. NATO dnes zároveň v Bruseli prostredníctvom svojej hovorkyne Oany Lungescovej vydalo vyhlásenie, že Rusko síce vyzýva na deeskaláciu ukrajinského konfliktu, ale v skutočnosti ho eskaluje.

Hovorkyňa uviedla, že vojenská aliancia preveruje správy očitých svedkov v dvoch britských novinách, že kolóna najmenej 23 ruských vojenských vozidiel prešla v noci nadnes cez hranicu na Ukrajinu.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: pbs.twimg.com)

Lungescová dodala, že Rusko robí pravý opak toho, čo vyhlasuje. "Je najvyšší čas, aby Rusko robilo to, čo tvrdí, že chce robiť - teda prispievať k mierovému riešeniu. Rusko musí stiahnuť svojich vojakov, zastaviť prúdenie zbraní a bojovníkov cez hranicu na Ukrajinu, zastaviť podporu separatistov a nadviazať nefalšovaný a úprimný dialóg s Ukrajinou," uviedla hovorkyňa NATO.

Ukrajinci potvrdili, že hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel

Podľa ukrajinskej tlačovej agentúry UNIAN cez hraničný priechod Izvaryne, ktorý je v rukách proruských separatistov, dnes ukrajinské hranice prekročila kolóna ruských vojenských vozidiel pozostávajúca z obrnených transportérov (OT) a vojenských nákladných áut.

Na základe dostupných údajov kolóna postupuje v smere na mesto Molodohvardijsk v Luhanskej oblasti, uviedlo veliteľstvo ukrajinského protiteroristického centra.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)

"Tajná služba potvrdila, že cez dočasne uzatvorený hraničný priechod Izvaryne prešla na územie nášho štátu kolóna OT a vojenských nákladných vozidiel typu Ural. Tajná služba zároveň potvrdila, že technika mala ruské štátne poznávacie značky a výsostné znaky," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského protiteroristického centra.

Od mesta Molodohvardijsk smerujú obrnené vozidlá do Luhansku
Zobraziť galériu (28)
Od mesta Molodohvardijsk smerujú obrnené vozidlá do Luhansku  (Zdroj: topky)

Protiteroristické centrum podľa agentúry UNIAN naznačilo, že kolóna nebola veľká, ale pracovníci ukrajinskej tajnej služby presný počet obrnených transportérov a nákladných vozidiel nezistili. Podľa predbežných údajov sedeli na korbách nákladných vozidiel ozbrojení vojaci.

Ministri EÚ sú znepokojení krokmi ruskej armády

Ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie vyslovili dnes znepokojenie nad medializovanými správami, podľa ktorých prešla dnes z Ruska na územie Ukrajiny kolóna vojenských vozidiel.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond na mimoriadnom zasadaní šéfov diplomacie EÚ uviedol, že ho správy o ruskom vojenskom konvoji "veľmi znepokojili" a dodal, že ak sú na východe Ukrajiny nejakí ruskí vojaci alebo vojenská technika, je nutné ich okamžite stiahnuť, pretože by to mohlo mať nesmierne závažné dôsledky.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Facebook)

Na správy o prechode ruského vojenského konvoja na Ukrajinu podobne reagoval aj švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt, ktorý povedal, že ide o "hrubé porušenie medzinárodného práva".

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius obvinil Rusko, že zneužíva svoj humanitárny konvoj, ktorý taktiež smeruje na Ukrajinu, na "odpútavanie pozornosti a zahmlievanie", ale v skutočnosti vyhrocuje situáciu.

"Najefektívnejšou pomocou, akú by Rusko mohlo Ukrajine poskytnúť, by bolo, keby Moskva stiahla svojich teroristických vodcov a prestala ich zásobovať zbraňami, tankami, raketometmi a ťažkými zbraňami," uviedol Linkevičius.

Rusi provokujú Ukrajincov

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond v piatok vyjadril znepokojenie nad správami, podľa ktorých vošli na územie Ukrajiny ruské vojenské vozidlá, pričom varoval pred "veľmi vážnymi" dôsledkami. Podľa jeho vyjadrenia po príchode na mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli musí v prípade pravdivosti informácie Rusko z východnej Ukrajiny "okamžite stiahnuť akýkoľvek vojenský personál alebo vozidlá".

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Narušenie v oblasti, kde čaká na prechod hranice ruský humanitárny konvoj, potvrdil hovorca ukrajinskej armády Oleksij Dmytraškivský, ruská strana však podľa neho takto postupuje "prakticky každý deň s úmyslom provokovať". Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius v Bruseli takisto vyjadril obavy z vývoja na Ukrajine a povedal, že má informácie o prechode "70 kusov vojenského zariadenia" cez hranicu.

Konvoj môže byť v ohrození

Podľa ruských médií môže humanitárny konvoj ohroziť ozbrojená skupina ukrajinských žoldnierov. Skupina je známa tým, že v nej bojujú radikálne prúdy tvorené dobrovoľníkmi z východu krajiny.

Ukrajina a Rusko sa dohodli

Ukrajina vyjednala s Ruskom podmienky distribúcie humanitárnej pomoci, oznámilo dnes v Kyjeve ukrajinskej ministerstvo zahraničia. Všetok náklad bude rozdeľovaný výhradne Červeným krížom, colné odbavenie a kontrolu nákladu na hraniciach zaistí ukrajinská pohraničná služba. Rusko je podľa Kyjeva zodpovedné za bezpečný prejazd kolóny povstaleckým územím. 

"S cieľom vylúčiť provokácie bol dosadené rady technických dohôd, ktoré umožnia  podriadiť akcie ruskej strany ukrajinským zákonom a medzinárodným dohodám," uviedlo vo vyhlásení ukrajinskej ministerstvo. Pohraničnú a colnú kontrolu nákladu a vybavenie formálnych náležitostí vykonajú ukrajinské orgány v súčinnosti s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a pod ich dohľadom, uvádza sa vo vyhlásení. 

"Dosiahla sa dohoda, že všetok humanitárny náklad, vrátane ruskej humanitárnej pomoci, bude na miesto dopravovať výhradne MVČK. Ten bude zabezpečovať aj logistické kroky spojené so skladovaním a rozdeľovaním pomôcť," hovorí sa v dokumente. Kľúčovú úlohu pri zaistení bezpečnosti konvoja a pri stanovení konkrétnych trás jeho presunu pripadne trojstrannej kontaktnej skupine, v ktorej sú zástupcovia Kyjeva, Moskvy a OBSE.

Podľa novinárky Financial Times, sú niektoré kamióny poloprázdne.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

"Ruská federácia nesie zodpovednosť za to, že teroristi kontrolujúci situáciu v niektorých častiach Luhanskej oblasti, nebudú uchyľovať k provokáciám proti personálu MVČK," konštatovalo ukrajinskej ministerstvo. 

Podľa agentúry Reuters už ukrajinskí pohraničných kontrolu ruského nákladu zahájili. Konvoj ruských vozidiel parkuje asi osem kilometrov od ukrajinského hraničného prechodu Izvaryne. Posádky ruských Kamazov strávili noc v provizórnom stanovom tábore. 

Podľa hovorcu pohraničnej služby Andrije Demčenko sa ukrajinskí pohraničníci dostavili na ruskú stranu hraníc a zahájili kontrolu nákladu. Do akcie, ktorá sa odohráva v malej ruskej pohraničnej obci Doneck, je zapojených okolo šesťdesiat colníkov.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré v noci na utorok konvoj vypravilo, naložilo údajne do kamiónov nad dvetisíc ton potravín, balenej vody, liekov, zdravotníckeho materiálu a spacích vakov. 

Konvoj mal pôvodne vojsť na ukrajinské územie severnejšie, na jednom z prechodov v Charkovskej oblasti. Keď ale Kyjev trval na prekládke nákladu na ukrajinská vozidlá a nákladné autá Červeného kríža, ruská kolóna zmenila smer a zamierila na juh. Prejsť hranice chce na prechode Izvaryne, ktorý už niekoľko týždňov kontrolujú povstalci. 

Kedy sa ruský konvoj na cestu do Luhansk vydá, nie je zatiaľ jasné. Použiť musí cestu spájajúcu Izvaryne s Luhansk, ktorú v minulých dňoch po ťažkých bojoch ovládli jednotky ukrajinskej armády.

 

Ukrajina zahájila prehliadku ruského konvoja

Ukrajinskí pohraničníci sa dnes vydali za hranice do Ruska, aby zahájili kontrolu humanitárneho nákladu, ktory chce ruská kolóna previezť do Luhanska. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Pohraničnej hliadky. Konvoj 280 ruských vozidiel parkuje asi osem kilometrov od hraničného prechodu ukrajinského Izvaryne. Posádky ruských Kamazov strávili noc v provizórnom stanovom tábore.

Po tom, čo pre novinárov na hranici otvorili kamióny prišiel šok. Väčšina vozidiel bola poloprázdna. Informujú viacerí prítomní novinári na svojich profiloch na twitteri

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Ukrajina, Rusko, konvoj, kontrola)

Podľa hovorcu Andrije Demčenko sa ukrajinskí pohraničníci dostavili na ruskú stranu hraníc a veľkom počte začali kontrolu nákladu. Ruske ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré v noci na utorok konvoj vypravilo, naložilo údajne do kamiónu dvetisíc ton potravín, balenej vody, zdravotníckeho materiálu a spacích vakov. 

 

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa vyjadrenia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) sa o osude konvoja nerozhoduje na rusko-ukrajinských hraniciach, ale v Kyjeve a v Moskve. Rokovania v oboch metropolách má dnes viesť Laurent Corbaz, šéf operatívneho riadenia MVČK pre Európu a strednú Áziu. 

Pri ruskom konvoji stojí 12 obrnených transportérov

Neďaleko veľkého konvoja s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý je odstavený v blízkosti rusko-ukrajinských hraníc, sa podľa agentúry AP objavila kolóna 12 ruských obrnených transportérov.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Ukrajina, Rusko, konvoj, kontrola)

Ukrajina už dlhšie vyjadruje obavy, že Moskva by mohla dodávku humanitárnej pomoci využiť na zakrytie vpádu na východ Ukrajiny, aby tam pomáhala proruským separatistom v boji proti ukrajinskej armáde. Kyjev zároveň pohrozil, že ak ukrajinským orgánom a predstaviteľom Červeného kríža nebude umožnené skontrolovať náklad, ktorý konvoj vezie, využije všetky dostupné prostriedky na to, aby mu zabránil vo vstupe na ukrajinské územie.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Ukrajina, Rusko, konvoj, kontrola)

Podľa agentúry Interfax by však prvým príznakom uvoľňovania stupňujúceho sa napätia okolo ruského konvoja mohla byť skutočnosť, že Moskva a Kyjev napokon prijali opatrenia, aby konvoj mohol prejsť na ukrajinskú stranu hraníc.

 

 

 

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Podrobnú prehliadku nákladu si Ukrajinská strana kládla ako podmienku vstupu kolóny na ukrajinské územie. Podrobnosti prevozu humanitárneho nákladu dojednával vo štvrtok v Kyjeve a v Moskve vedúci európskych a stredoázijských operácií Medzinárodného výboru Červeného kríža Laurent Corbaz. 

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: Twitter)

Konvoj mal pôvodne vojsť na ukrajinské územie severnejšie, na jednom z prechodov v Charkovskej Oblasti. Keď ale Kyjev trval na preložení nákladu na ukrajinské vozidiel a nákladné autá Červeného kríža, ruská kolóna zmenila smer a zamierila na juh. Prejsť hranice chce na prechode Izvaryne, ktory už dlhé týždne kontrolujú povstalci. Prítomnosť ukrajinských pohraničníkov na ruskej hranici  znamená, že museli prejsť povstaleckým územím. 

Kedy sa ruský konvoj na cestu do Luhansk vydá, zatiaľ nie je jasné. Použiť musí cestu spájajúcu Izvaryne s Luhansk, ktorú v minulých dňoch po ťažkých bojoch ovládli jednotky ukrajinskej armády.

Delostrelecké náboje v Donecku zabíjali

Delostrelecké náboje včera prvýkrát dopadli aj do centra východukrajinského mesta Doneck, ktoré je v rukách proruských povstalcov, a pripravili o život najmenej jedného človeka. Ruský humanitárny konvoj sa pritom už presúva smerom k Ukrajine. Momentálne je konvoj zaparkovaný neďaleko rusko-ukrajinskej hranice.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Ruský konvoj vezúci 2000 ton vody, detskú výživu a ďalšiu humanitárnu pomoc prešiel teda južným Ruskom k hranici, ale Kyjev zopakoval, že ho nevpustí na ukrajinské územie, kým ukrajinské úrady nepreveria jeho náklad.

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

Potvrdené, ruská armáda prekročila
Zobraziť galériu (28)
 (Zdroj: SITA)

MVČK uviedol, že potrebuje od ruských úradov podrobný zoznam obsahu vozidiel, až potom môže pomáhať s rozdeľovaním tovaru na Ukrajine.

Poľsko zvažuje zákaz dovozu uhlia z Ruska 

Poľsko zvažuje zavedenie sankcií na import ruského uhlia. Vo štvrtok to vyhlásil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. "Čo sa týka uhlia, príde významné odzrkadlenie,“ odpovedal Sikorski na otázku novinárov o výzvach na embargo importovaného uhlia z Ruska. Ďalšie detaily však neuviedol. Poľsko v rámci EÚ patrí k najotvorenejším podporovateľom tvrdších sankcií voči Rusku vzhľadom na situáciu na Ukrajine. Poľsko má taktiež vlastnú ťažbu uhlia, ktorá ruskému importovanému uhliu konkuruje. 

Rusko s účinnosťou od 1. augusta zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska. Informoval o tom Ruský úrad veterinárnej a potravinovej správy (VPSS). Úrad obmedzenia zdôvodnil porušením bezpečnostných predpisov, súvislosť s najnovšími sankciami EÚ odmietol. EK označila postup ruských úradov za prekvapujúci a uviedla, že rozhodnutie preskúma. Poľsko v auguste avizovalo, že sa obráti na Svetovú obchodnú organizáciu a podá proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť. 

Ukrajinské aerolínie budú musieť žiadať Kyjev o povolenie pre každý let

Ukrajinské orgány pre dohľad nad leteckou dopravou požadujú od ruských spoločnosti Aeroflot a Transaero, aby žiadali Kyjev o povolenie na využitie ukrajinského vzdušného priestoru osobitne pre každý let.

V oficiálnom zdôvodnení sa konštatuje, že obe spomínané letecké spoločnosti nerešpektujú pravidlá leteckej dopravy využívajúc Ukrajinou uzavretý vzdušný priestor nad polostrovom Krym.

Ukrajina a takmer celé medzinárodné spoločenstvo neuznáva marcovú anexiu Krymu Ruskou federáciou, ktorá bola podľa Moskvy dôsledkom vôle tamojšieho obyvateľstva.

Ukrajinský vzdušný priestor využívajú lietadlá oboch ruských spoločností smerujúce do Bulharska, Egyptu, Grécka, Izraelu a Turecka, čo sú zhodne populárne destinácie ruských turistov. Pre ruské subjekty by náhradná trasa vedúca mimo ukrajinský vzdušný priestor predstavovala predĺženie letov.

Nie je jasné, či sa opatrenie, ktoré nesúvisí so zákonom o sankciách schváleným dnes v parlamente v Kyjeve, dotkne aj letov ruských dopravcov do ukrajinských destinácií.

Ešte minulý týždeň Ruská federácia uzavrela svoj vzdušný priestor pre ukrajinské letecké spoločnosti a varovala, že toto opatrenie rozšíri aj na niektoré ďalšie subjekty.

 

Porošenko a Merkelová rokovali o situácii na východe Ukrajiny 

 

Ukrajinsky prezident Petro Porošenko a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová pokračovali dnes v pravidelných konzultáciách.

Ako informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na úrad najvyššieho ukrajinského predstaviteľa, obe strany posúdili cesty, ako dosiahnuť zmenu situácie na východe Ukrajiny. Súčasne sa venovali aj využitiu nemeckej finančnej pomoci na obnovenie infraštruktúry na Donbase.

Ukrajinský prezident využil príležitosť, aby sa nemeckej kancelárke poďakoval za osobné úsilie za obnovenie mieru a stability v jeho krajine. "Pre Ukrajincov je veľmi dôležité, že Nemecko a Európska únia demonštrujú solidaritu a stálu podporu," citovala agentúra slová hlavy štátu.

Lukašenko informoval o zámere posúdiť ekonomickú situáciu Ukrajiny 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko včera v Minsku informoval o zámere prezidentov Ruskej federácie, Kazachstanu a Bieloruska posúdiť ekonomickú a politickú situáciu s najvyšším ukrajinským predstaviteľom Petrom Porošenkom na schôdzke v bieloruskom hlavnom meste.

Informáciu priniesli bieloruská tlačová agentúra Belta a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Lukašenko podľa vlastných slov opakovane hovoril tak s najvyšším predstaviteľom Ruskej federácie Vladimirom Putinom, ako aj kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevovm, ktorí sú myšlienke otvorení. O iniciatíve vie aj ukrajinský prezident.

Najvyšší bieloruský prezident súčasne naznačil, že ak by záujem o účasti na stretnutí mali aj ďalšie strany, napríklad Európska únia či USA, potom sa žiadny z účastníkov nebráni ich účasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu