Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

EÚ rozhodne o odpovedi na ruské embargo na potraviny až v septembri

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska komisia v septembri rozhodne o zásadných opatreniach pre poskytovanie podpory poľnohospodárom a výrobcom z členských krajín EÚ postihnutým ruským zákazom dovozu potravín.

Dohodli sa na tom dnes experti z krajín únie počas stretnutia v Bruseli. Na dnešnom zasadnutí v Bruseli bol prítomný aj eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciološ, z ktorého iniciatívy sa stretnutie konalo.

Ciološ odolal nátlaku niektorých členských krajín, napríklad Poľska, ktoré požadovali prijatie urgentných opatrení hlavne pre výrobcov, ktorí najviac utrpeli ruským embargom a ich výrobky musia byť znehodnotené. Poľská žiadosť sa týkala najmä produktov ako paprika, paradajky a uhorky, v ktorých prípade by uvítala čo najrýchlejšie rozhodnutie EK.

Eurokomisár naznačil, že exekutíva EÚ potrebuje viac času na príslušné výpočty a analýzy, kým prijme adekvátne opatrenia. Komisia však súhlasí s návrhmi, aby vysoko kvalitné produkty, ktoré zostanú na domácom trhu, mohli byť použité na pomoc ľuďom v núdzi. Zelenina, ktorá nesplní kritériá kvality, bude musieť byť zničená. Zatiaľ však neboli stanovené žiadne kvóty alebo ceny, pretože EK potrebuje viac času na analyzovanie celkovej situácie.

Rada EÚ pre poľnohospodárstvo bude o tejto záležitosti diskutovať v polovici septembra, keď ministri zvážia aj prípadné kompenzácie pre najviac poškodených výrobcov. Európska komisia má rezervu 400 miliónov eur ročne pre mimoriadne situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu