Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rusi provokujú Kyjev: Mužovi obvinenému z dobitia ukrajinskej novinárky udelili politický azyl

Mužovi podozrivému z dobitia ukrajinskej novinárky a aktivistky Tatiany Chornovolovej Rusi udelili azyl.
Mužovi podozrivému z dobitia ukrajinskej novinárky a aktivistky Tatiany Chornovolovej Rusi udelili azyl. (Zdroj: kyivpost.com)

KYJEV - Mužovi podozrivému z dobitia ukrajinskej novinárky a aktivistky Tatiany Chornovolovej, ktorá ostro vystupovala proti bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, bol podľa ruských médií udelený politický azyl. Andrej Zinchenko tak nebude môcť byť v prípade dokázania viny vydaný naspäť na Ukrajinu.

Zinchenko mal spolu s ďalšími Janukovyčovými stúpencami zbiť Chornovolovú 25. decembra 2013, uprostred revolúcie, po jej obvineniach prezidenta a jeho spolupracovníkov z viacerých trestných činov. Mužom, ktorý útok pripravil, mal byť Janukovyčov šéf bezpečnosti.

Zichenko následne utiekol do Moskvy, kde ho zadržala tamojšia polícia. Ukrajinské orgány sa ho odvtedy snažili dostať naspäť, no bezúspešne a podľa najnovších informácií sa im to už ani nepodarí. Zichenkov priateľ podľa jeho právnika vzal vinu za útok na seba a zároveň označil Zichenka ako komplica výmenou za 25-tisíc dolárov.

Chornovolovej útok sa odohral v blízkosti medzinárodného letiska Boryspil neďaleko Kyjeva. Z cesty ju vytlačil Porsche Cayenne, čo obe vozidlá odhodilo do jarku. Podľa vyšetrovateľom bol vodičom práve Zichenko. Následne vystúpili a dobili ju. Podľa ukrajinského politológa Vitalija Balu je to odkaz: "Veľa vecí sa deje, aby sa dráždila Ukrajina."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu