Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zomrel spisovateľ a bývalý juhoslovanský prezident Dobrica Čosič

Dobrica Čosič
Dobrica Čosič (Zdroj: bosnia.org.uk)

BELEHRAD – Vo veku 92 rokov zomrel dnes srbský spisovateľ Dobrica Čosič. Bol tiež prvým prezidentom Juhoslovanskej zväzovej republiky po odtrhnutí Chorvátska a Slovinska a počas vojny v Bosne a Hercegovine (15. júna 1992 – 1. júna 1993). O jeho úmrtí informovali srbské médiá.

Vzhľadom na svoju úlohu v politike a literatúre je Čosič považovaný za rozporuplnú osobnosť: zatiaľ čo jeho obdivovatelia ho označujú za "otca moderného národa" či skutočného a prvého vodcu opozičného hnutia v Srbsku, odporcovia ho obviňovali, že sa stal vodcom a ideológom srbského nacionalistického hnutia v druhej polovici 80. rokov a podporoval režim Slobodana Miloševiča.

Jeho politická kariéra sa začala počas druhej svetovej vojny, keď slúžil ako politický komisár v  partizánskom oddiele a vstúpil aj do Zväzu komunistickej mládeže Juhoslávie. V tom čase mal úzke vzťahy s neskorším juhoslovanským prezidentom Josipom Titom. Koncom 60. rokov však začal Titovu politiku kritizovať. Nespokojný bol najmä s reorganizáciou ústavnoprávneho usporiadania Juhoslávie a tak sa z neho stal jeden z najznámejších politických disidentov.

Čosič viedol mnohé diskusie ohľadom postavenia národov, ich vplyvu a spolupráce, čo bola vtedy vo federatívnej a mnohonárodnej Juhoslávii dosť háklivá téma. Bol jedným z prvých intelektuálov v Srbsku, ktorý kritizoval postavenie Srbov v Juhoslávii. Ako spisovateľ sa Čosič etabloval v roku 1951 románom Daleko je sunce (Slnko je ďaleko), v ktorom opísal svoje skúsenosti z bojov druhej svetovej vojny a pokúsil sa vykresliť krízu ľudskosti vo vojnovom konflikte. Neskôr pracoval na ďalších románoch, ktoré sa týkali aj dejín Srbska, konkrétne 19. storočia. V novších románoch sa objavuje aj tematika prvej svetovej vojny. V 90. rokoch sa vo svojich dielach začal venovať problematike Kosova. Za svoj literárny prínos dostal v rokoch 1954 a 1961 ocenenie časopisu NIN.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu