Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Vláda varuje, nepoužívajte Internet Explorer: Obsahuje vážnu chybu, priznal Microsoft

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká softvérová spoločnosť Microsoft varovala používateľov pred novo objavenou chybou v zabezpečení najpoužívanejšieho internetového prehliadača Internet Explorer. Hackerom by chyba mohla umožniť získať prístup a užívateľské práva k počítačom, uviedla firma v oznámení. Vlády USA a Veľkej Británie dnes preto používateľom počítačov odporučili, aby až do odstránenia závady prešli na iné prehliadače.

Porucha postihuje všetky verzie Exploreru od šiestej po jedenástu. Microsoft uviedol, že má správy o obmedzených cielených útokoch, ktoré sa snažili nedostatkov v zabezpečeniach zneužiť. Poruchou sa vraj firma zaoberá a podniká náležité kroky.

Podľa spoločnosti NetMarket Share, ktorej dáta citoval server BBC  majú spomínané verzie viac ako polovičný podiel na svetovom trhu internetových prehliadačov. Porucha je prvým významným ohrozením počítačov od doby, kedy Microsoft začiatkom tohto mesiaca prestal poskytovať podporu 13 rokov starému operačnému systému Windows XP. Tento systém tak zostane ohrozený útokmi aj potom, čo Microsoft vydá aktualizáciu.

Microsoft tvrdí, že hackeri, ktorí budú chcieť poruchu zneužiť, by mohli použiť špeciálnu internetovú stránku s obsahom, ktorý by im v tomto počínaní mohol pomôcť. Aby ale mohli získať prístup do cudzích počítačov, stále vraj budú musieť presvedčiť užívateľov, aby si stránku tiež prezreli. Urobiť by to mohli tak, že im elektronickou poštou alebo službou pre zasielanie správ pošlú internetový odkaz, alebo ich nechajú otvoriť prílohu zaslanú v e- maile.

Odborný počítačový tím amerického Federálneho ministerstva pre vnútornú bezpečnosť dnes uviedol, že zraniteľnosť verzií Exploreru 6 až 11 môže viesť až k úplnému skompromitovaniu postihnutého systému. Podobné odporúčanie vydala nedávno založená britská skupina pre počítačové ohrozenia. Podľa expertov je najlepšie, keď budú užívatelia používať dočasne prehliadača Google Chrome alebo Firefox od spoločnosti Mozilla.

Experti predpokladajú, že nová hrozba prinúti zhruba 15-25 percent používateľov, ktorí stále používajú nechránený systém XP, na jeho odstránenie a prechodu na novšie. Do konca roka by to mohlo urobiť niekoľko sto miliónov ľudí na celom svete, očakáva prezident spoločnosti Endpoint Technologies Roger Kay.

Zásluhy na zistení poruchy si pripisuje bezpečnostné spoločnosť FireEye. Skupina hackerov podľa nej túto dieru využíva v rámci kampane namierenej proti americkým finančným spoločnostiam a firmám pôsobiacim v odvetví obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu