Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Pakistane odsúdili na trest smrti kresťana: Mal uraziť proroka Mohameda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LAHAURE - Súd v pakistanskom Lahaure uznal vo štvrtok miestneho kresťana Savána Masíha vinným z rúhania a odsúdil ho na trest smrti. Obvinenie muža z urážky proroka Mohameda vyvolalo vlani v druhom najväčšom meste krajiny pouličné nepokoje, informovali agentúry AP a DPA.

Súd s Masíhom sa konal celý rok s vylúčením verejnosti z obavy pred jeho lynčovaním. Obhajca sa chce proti rozsudku odvolať. Odsúdený podľa BBC tvrdí, že dôvodom jeho obvinenia bol spor s priateľom o majetok.

Dvadsaťšesťročný Masíh bol zadržaný vlani 7. marca. Potom vypukli v jeho štvrti pouličné nepokoje, pri ktorých dav raboval a zapaľoval domy príslušníkov kresťanskej menšiny. Z výtržníkov zodpovedných za tieto nepokoje doteraz nikto potrestaný nebol.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International spochybnila spravodlivosť procesu s Masíhom, vyzvala na jeho okamžité prepustenie a potrestanie vinníkov násilností v kresťanskej štvrti.

Ohlas vo svetových médiách vzbudil už predvlaňajší prípad obvinenia neplnoletej mentálne postihnutej kresťanky Rimšy Masíhovej. Neskôr sa ukázalo, že dôkazy proti nej nastrčil moslimský duchovný zo susedstva. Dievča bola po niekoľkých týždňoch vo väzení prepustené a neskôr s rodinou emigrovala do Kanady.

Pakistanský zákon proti rúhaniu zakazuje urážku akéhokoľvek náboženstva, v praxi je však podľa agentúry DPA uplatňovaný iba na urážku islamu. Za hanobenie koránu hrozí doživotné väzenie, za urážku proroka Mohameda trest smrti. Doteraz nebol nikto za rúhanie popravený, niekoľko obvinených sa však vraj po prepustení stalo obeťou lynčovania.

Vo svojej súčasnej podobe bol zákon prijatý v roku 1986 počas vojenskej diktatúry generála Zijáula Haka. Islamisti zásadne odmietajú jeho zrušenie. V januári 2011 bol zavraždený guvernér provincie Pandžáb Salman Tasír, v marci toho istého roku potom minister pre náboženské menšiny Šáhbáz Bhattí - jediný kresťan vo vtedajšej vláde. Obaja muži kritizovali zneužívanie zákona k vybavovaniu osobných účtov a snažili sa o jeho zrušenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu