Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Sfanatizovaný dav to prehnal: Zlynčoval ženu, ktorá bola nevinná

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KÁBUL - Hlavný afganský vyšetrovateľ oznámil, že ženu, ktorú dnes pochovali po tom, ako ju vo štvrtok zlynčoval dav kvôli údajnému spáleniu koránu, bola v skutočnosti nevinná. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Včera večer som opätovne prešiel všetky dokumenty a dôkazy, ale nemohol som nájsť žiaden dôkaz o tom, že spálila korán," povedal na dnešnom pohrebe pred novinármi generál Muhammad Zahír. Žena bola podľa neho "absolútne nevinná". Zahír tiež prisľúbil, že potrestá všetky osoby zapojené do tragického incidentu, pričom podľa jeho slov už zadržali 13 podozrivých vrátane ôsmich policajtov.

Na zázname z mobilného telefónu, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, vidieť, že policajti nezakročili proti rozzúrenému davu, pozostávajúcemu prevažne z mužov, ktorý v blízkosti známej kábulskej žltej mešity Šáh-do Šamšira dobil 27-ročnú ženu palicami. Afganku následne upálili a telo hodili do neďalekej rieky Kábul.

Na dnešnom pohrebe, ktorý sa konal na severe Kábulu, sa zúčastnili stovky ľudí. Šéf kábulskej kriminálnej polície pôvodne tvrdil, že mladá žena trpela bližšie neurčenou psychickou poruchou, čo však poprel brat obete. Podľa jeho slov bola učiteľkou islamských štúdií a nebola psychicky chorá. Jej otec presvedčil políciu o ženinom nalomenom psychickom zdraví po tom, ako muži zákona poradili rodine odísť z Kábulu v záujme vlastnej bezpečnosti.

"Môj otec bol vydesený a zaklamal, aby ľudí upokojil," povedal brat mŕtvej ženy. Afganský prezident Ašraf Ghání odsúdil kruté zabitie mladej Afganky a útok označil za "ohavný". Niektorí poprední afganskí duchovní však vyjadrili názor, že dav mužov mal právo v celom rozsahu brániť svoju moslimskú vieru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu