Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sýrska povstalecká armáda má nového náčelníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

AMMÁN - Povstalecká Slobodná sýrska armáda odvolala náčelníka svojho generálneho štábu a nahradila ho skúsenejším veliteľom v reakcii na "neefektívnosť velenia v posledných mesiacoch", keď provládne sily opätovne získali kontrolu nad strategickým územím v provincii Homs a rozšírili nárazníkovú zónu okolo Damasku.

Najvyššia rada zoskupenia podporovaného Západom informovala o rozhodnutí po víkendovom zasadnutí v Turecku, na ktorom sa zúčastnil aj minister obrany tieňovej vlády vymenovanej opozíciou minulý rok Asaad Mustafá.

Nástupcom generála Salíma Idrísa sa stal plukovník Abd al-Illáh al-Bašír, veliteľ operácií Slobodnej sýrskej armády v provincii Kunajtra pri hranici s Golanskými výšinami okupovanými Izraelom.

Postavenie Idrísa medzi povstalcami bolo už dlhšie problematické, keďže väčšinu času od svojho vymenovania do funkcie v decembri 2012 trávil mimo Sýrie, zatiaľ čo jeho sily utrpeli značné straty.

Slobodnú sýrsku armádu tiež medzičasom zatienila povstalecká koalícia Islamský front. Hlavná koalícia zastrešujúca opozičné sily, ktorá sa angažuje v mierových rokovaniach s režimom prezidenta Baššára al-Asada, zmenu privítala s tým, že vymenovanie al-Bašíra prijala s "úľavou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu