Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zemanovi sa nelení: „Novoročný“ prejav stihol už počas Vianoc!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok predniesol svoj prvý prejav k národu od zvolenia do funkcie. Netradične si pritom vybral dátum 26. december pripadajúci na Druhý sviatok vianočný.

Jeho predchodcovia Václav Klaus aj Václav Havel pritom preferovali takzvaný novoročný prejav prednášaný tradične 1. januára. Vianočné prejavy spadajú skôr do tradície 1. ČSR, pričom Zeman chcel podľa vlastných slov nadviazať na "masarykovskú tradíciu" a porušiť tú "komunistickú".

Zeman vo svojom štvrťhodinovom prejave bilancoval necelých deväť mesiacov strávených vo funkcii. Podľa vlastných slov sa mu pritom podarilo splniť minimálne štyri sľuby z piatich, ktoré dal v predvolebnej kampani. Ide o nevyhlásenie amnestie a milostí, zlepšenie vzťahov s Európskou úniou, stabilizáciu Ústavného súdu, odovzdanie tretiny svojho platu na splácanie štátneho dlhu a zjednocovanie politickej scény. Práve plneniu tohto sľubu venoval vo svojom prejave najväčší priestor. Na záver občanom Českej republiky poprial "život naplnenými užitočnými skutkami, pretože len taký život prináša šťastie a radosť," cituje ho spravodajský portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu