Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mandelovo (†95) posledné FOTO pred smrťou: Úsmev a radosť z pravnuka

Mandela s pravnukom Lewanikom Zobraziť galériu (3)
Mandela s pravnukom Lewanikom (Zdroj: Daily Mail)

JOHANNESBURG – S úsmevom na perách a ruka v ruke s pravnúčikom, to je posledný portrét veľkého bojovníka a laureáta Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu (†95). Fotografia pochádza z mája tohto roku, keď odpočíval doma v Johannesburgu vo svojom obľúbenom kresle. Len mesiac predtým, ako ho v nemocnici hospitalizovali so zápalom pľúc.

Pre Mandelovho vnuka, ale aj celú jeho rodinu je dojemná fotografia akousi spomienkou na lepšie časy. „Bolo to niekedy v máji, v jedno sobotné popoludnie. Boli sme pozdraviť starého otca a zastihli sme ho, ako v televízii sleduje kanál National Geographic,“ spomína si Ndaba na návštevu v Johannesburgu. Keď Mandela uvidel aj pravnúčika Lewanika, jeho tvár sa rozžiarila a zavolal ho k sebe.

„Objali sa a môj syn ho oslovil ´Baba´. Bolo to tak dojemné, vidieť ich spolu,“ hovorí Ndaba. V tom momente akoby tušil, že má poslednú šancu zachytiť starého otca spoločne s pravnukom. Vytiahol preto fotoaparát a oboch zvečnil, ako ruka v ruke sedia na Mandelovom obľúbenom kresle. Pre 3-ročného Lewanika to bude podľa jeho otca Ndabu raz „niečo, čo bude považovať za poklad, keď bude dostatočne starý na to, aby to pochopil“.

Mandelov vnuk Ndaba
Zobraziť galériu (3)
Mandelov vnuk Ndaba  (Zdroj: SITA)

Začína týždeň smútku

V kostoloch, synagógach i mešitách dnes Juhoafričania spomínajú na svojho bývalého prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov. Dňom "modlitieb a rozjímania" začína smútočný týždeň, ktorý vyvrcholí budúcu nedeľu štátnym pohrebom legendárneho bojovníka proti apartheidu.

Terajší juhoafrický prezident Jacob Zuma navštívil bohoslužbu v metodistickom kostole v Johannesburgu na Svetovom predmestí Bryanston. "Popri tom, že držíme smútok, mali by sme tiež z plného hrdla spievať, tancovať a robiť čokoľvek chceme, aby sme oslávili život tohto výnimočného revolucionára," vyhlásil Zuma. Mandelov nástupca v prezidentskom úrade Thabo Mbeki navštívi popoludní zhromaždenie v synagóge Oxford Shule v Johannesburgu. Aj ďalší predstavitelia vládneho Afrického národného kongresu sa zúčastňujú bohoslužieb a zhromaždení po celej krajine.

V známom kostole Regina Mundi Church v Johannesburgu na Svetovom predmestí Soweto, kde bolo v roku 1976 povstanie proti apartheidu, prišli na spomienkovú bohoslužbu stovky ľudí. Účastníci sa modlili za Mandelu a na oltári na jeho pamiatku zažínali sviečky. "Otvoril cestu k lepšej budúcnosti, ale nemôže to zvládnuť sám," povedal podľa miestnych médií kňaz Sebastian Rossouw, ktorý bohoslužbu slúžil.

Spomienka na Nelsona Mandelu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dnešná spomienka zahajuje týždeň smútku, ktorý zakončí Mandelov pohreb. V pondelok sa zíde juhoafrický parlament na mimoriadnom zasadnutí. V utorok bude verejná pieta na futbalovom štadióne FNB v Johannesburgu, kde mal Mandela prvú reč po prepustení z väzenia v roku 1990 a kde sa tiež naposledy objavil na verejnosti pri finále futbalových majstrovstiev sveta v roku 2010.

Juhoafrické úrady uviedli, že teraz pripravujú Mandelove telo na to, aby mohlo byť od stredy do piatku vystavené v sídle vlády v Pretórii. V sobotu ostatky držiteľa Nobelovej ceny za mier prepraví vojenský špeciál do mesta Mthatha neďaleko Qunu. Počas celého týždňa budú v JAR vlajky na pol žrde. Po celej krajine budú fyzicky aj online k dispozícii kondolenčnej knihy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu