Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pravda, ktorá mala zostať navždy utajená: Za väznením Nelsona Mandelu bola CIA!

Nelson Mandela Zobraziť galériu (3)
Nelson Mandela (Zdroj: Topky.sk)

JOHANNESBURG - Bojovníka za ľudské práva a prvého černošského prezidenta Juhoafrickej republiky Nelsona Mandelu v 60. rokoch zatkli na základe tipu agenta americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa britského denníka The Sunday Times spolupracovník rozviedky Donald Rickard odhalil svoju historickú úlohu v Mandelovom zadržaní režisérovi Johnovi Irvinovi krátko pred svojou smrťou.

Sovietska invázia do Československa v roku 1968 očami USA: Hĺbková analýza v odtajnených spisoch CIA

Mandela bojoval v Južnej Afrike proti apartheidu, teda politike rasovej segregácie. V roku 1962 ho zatkli v Durbane a odsúdili na doživotie. Odsedel si 27 rokov. Po prepustení z väzenia v roku 1990 sa spolu s prezidentom Frederikom Willemom de Klerk podieľal na zániku apartheidu. V prvých slobodných voľbách doviedol Africký národný kongres (ANC) k víťazstvu a stal sa prezidentom JAR. Zomrel v roku 2013 vo veku 95 rokov.

Nelson Mandela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Zásadné informácie vedúce k Mandelovmu dolapeniu v roku 1962 poskytol juhoafrickým úradom agent CIA Rickard. V tom čase bol neskorší nositeľ Nobelovej ceny považovaný za nebezpečného komunistického povstalca, ktorý by mohol predstavovať hrozbu aj pre Západ, uviedla BBC.

Rickard pôsobil ako zástupca konzula USA v Durbane. Pre CIA pracoval do roku 1978. Mandela bol podľa neho "úplne pod kontrolou Sovietskeho zväzu". "Balansovali sme tu na hrane, a to sa muselo zastaviť, čo znamenalo zastaviť Mandelu. A zastavil som ho ja," uviedol Rickard, ktorý zomrel krátko po rozhovore s režisérom vo veku 88 rokov v Colorade.

Pravda, ktorá mala zostať
Zobraziť galériu (3)

"Odhalenie potvrdzuje to, čo sme dlho vedeli: že pracujú proti nám, a to aj teraz. Nie je to vycucané z prsta, nie je to konšpiračná teória," uviedol v reakcii na správu hovorca ANC Zizi Kodwa. CIA podľa neho zasahuje do juhoafrickej politiky aj naďalej.

Mandela bol prezidentom JAR od roku 1994 do roku 1999. Na americkom zozname teroristov ale figuroval až do roku 2008. Na návštevu USA tak mohol vyraziť len na zvláštne povolenie.

Viac o téme: CIANelson Mandela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu