Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Takto ničí najsilnejší tajfún v histórii Áziu: 1 200 mŕtvych a hrozí ďalšia katastrofa!

Takto spustošil najsilnejší hurikán Áziu! Zobraziť galériu (5)
Takto spustošil najsilnejší hurikán Áziu! (Zdroj: SITA)

MANILA - Filipínsky Červený kríž odhadol, že vyše 1000 ľudí zahynulo v pobrežnom meste Tacloban na ostrove Leyte a najmenej 200 osôb v provincii Samar, ktoré najviac zasiahol supertajfún Haiyan. Ide o jeden z najsilnejších tajfúnov, aké kedy pustošil Filipíny. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Neoficiálne zdroje označujú Haiyan za najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, ktorý kedy zasiahol pevninu. Generálna tajomníčka filipínskeho Červeného kríža Gwendolyn Pangová uviedla, že počty obetí sa zakladajú na predbežných správach od tímov Červeného kríža, prítomných v Taclobane a Samare. Tieto oblasti patria k najzničenejším. Tajfún Haiyan tam vyčíňal v piatok.

Takto spustošil najsilnejší hurikán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: leggo.it)

"Podľa odhadov je v Taclobane vidieť vyše 1000 tiel. V Samare je približne 200 mŕtvych. Hodnotenie situácie stále prebieha," povedala šéfka filipínskej humanitárnej organizácie. Podľa jej očakávania budú presnejšie údaje známe až po sčítaní tiel v daných regiónoch. V približne 220-tisícovom Taclobane tajfún zničil skoro všetky domy a zostávajúce poškodil, uviedol hovorca filipínskeho úradu pre krízové situácie.

Takto spustošil najsilnejší hurikán
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: leggo.it)

Tajfún Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar. Filipínske úrady ešte pred jeho príchodom evakuovali z ohrozených oblastí takmer 800.000 obyvateľov. Najsilnejšie nárazy vetra dosiahli v piatok rýchlosť až 275 km/h a spôsobili na mori päť až šesť metrové vlny. Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí.

Na tajfún sa pripravujú státisíce vojakov vo Vietname

Vyše 450.000 vojakov zmobilizovali vo Vietname, ktorý sa pripravuje na nedeľňajší príchod tajfúnu Haiyan. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA. Tajfún vyčíňal v piatok na Filipínach, kde si podľa doterajších predbežných odhadov vyžiadal najmenej 1200 ľudských životov. Keď sa živel prehnal Filipínami, presunul sa nad Juhočínske more.

V stave pohotovosti vo Vietname sú tisíce člnov a záchranných vozidiel, najmä v centrálnych provinciách krajiny. Napísali to dnes noviny Tuoi Tre. Z niektorých štvrtí pobrežného mesta Da Nang evakuovali približne 20.000 rodín. Ďalších 200.000 ľudí evakuovali z neďalekej provincie Kuang Ngai.

Zatvorené sú všetky školy v provinciách Kuang Nam a Binh Dinh, uviedli noviny. "Toto je najsilnejší tajfún v celej histórii Juhočínskeho mora," uviedol riaditeľ Ústredného hydrometeorologického strediska. "Možno ho porovnať s ďalšími najsilnejšími búrkami na Zemi, ako napríklad s tajfúnmi Andrew a Katrina v USA alebo s tajfúnom Nargis v Mjanmarsku," citovali noviny Tuoi Tre riaditeľa.

Haiyan podľa očakávania dorazí do centrálnych vietnamských provincií v nedeľu v skorých ranných hodinách ako tajfún prvej alebo druhej kategórie. Uviedol to Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Očakáva sa, že Haiyan zoslabne v nedeľu dopoludnia na tropickú búrku.

Ministerstvo upozorňuje Slovákov na tropický tajfún

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR upozorňuje slovenských občanov na tropický tajfún Haiyan, ktorý v najbližších 48 hodinách zasiahne oblasť stredného Vietnamu. Okrem prudkého a nárazového vetra sa očakávajú prudké dažde a v ich dôsledku zosuvy pôdy najmä v oblasti miest Danang Khanh Hoa a v provincii Quang Ngai.

"Tajfún ovplyvní počasie na celom území Vietnamu, pričom sa očakáva zvýšený výskyt dažďov," informuje ministerstvo. Zároveň odporúča slovenským občanom, ktorí sa nachádzajú vo Vietname, aby sledovali a riadili sa pokynmi miestnych úradov a podľa možnosti sa vyhli návšteve stredného Vietnamu v najbližších 48 hodinách. "V prípade ťažkostí sa občania môžu obrátiť na Veľvyslanectvo SR v Hanoji na čísle +84904988554," dopĺňa rezort diplomacie.

Ministerstvo taktiež odporúča slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Vietnamu využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZV.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu