Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za umučenie dcéry (†5) dvojaký trest: 8 rokov väzenia a 800 rán bičom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: bloomberg.com)

RIJÁD – K ôsmim rokov väzenia a 800 ranám bičom bol v Saudskej Arábii odsúdený moslimský duchovný, ktorý umučil svoju päťročnú dcéru. Jej matke potom musí vyplatiť "cenu za preliatu krv" vo výške jedného milióna rijalov.

O rozsudku v prípade, ktorý vyvolal v kráľovstve silné pobúrenie, dnes informovali tamojšie médiá. Duchovný Fajhán Ghamdi trýznil svoju päťročnú dcéru Lumu, žijúcu u jeho bývalej manželky, počas návštevy v decembri 2011 drôtmi i palicami, kým dieťa neupadlo do kómy. Do nemocnice bolo dievčatko privezené s roztrieštenou lebkou, zlomeninami rebier, stopami po pálení a vytrhnutým nechtom. Po piatich mesiacoch hospitalizácie dievča svojim zraneniam podľahlo.

Podľa dnešnej správy denníka Aš-Sark poslal súd na desať mesiacov za mreže aj novú páchateľovu manželku. Za to, že sa dievčinmu mučeniu prizerala a nezavolala jej pomoc, je potrestaná tiež 150 ranami bičom. V Saudskej Arábii sa každoročne vykonajú desiatky popráv odsúdencov na smrť. Hrdelnému trestu podliehajú v kráľovstve prípady znásilnenia a vraždy. Nemôže k nemu byť ale odsúdený muž za vraždu svojho dieťaťa alebo manželky, upozorňuje agentúra AFP. V týchto prípadoch sa tresty zvyčajne pohybujú od päť do 12 rokov väzenia.

V Saudskej Arábii sa uplatňuje islamské právo šaría. Minulý týždeň bol podľa agentúry DPA na jeho základe odsúdený na desať rokov väzenia a 2000 rán bičom mladý muž za to, že tancoval nahý na verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu