Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dôchodca, ktorý porazil rakovinu, niesol darček pre rodinu: U nás bežná vec ho môže stáť život

Karl Andree Zobraziť galériu (3)
Karl Andree (Zdroj: Sky News)

LONDÝN/JEDDAH - Karl Andree bol minulý rok v Saudskej Arábii zatknutý za to, že porušil miestny zákon a sudcovia krajiny s prísnymi zvykmi ho nešetrili ani napriek veku. Naparili mu taký trest, ktorým ešte pred stáročiami prevychovávali zločincov.

Britský penzista, ktorého v Saudskej Arábii zatkli po tom, ako ho v Džidde prichytili s domácim vínom, bude musieť pred svojím prepustením na slobodu prežiť kruté bičovanie. Vymerali mu totiž 12 mesiacov väzenia a 350 rán bičom ako primeraný trest za porušenie zákona, uvádza News.sky.com.

Tehotná Slovenka (20) obeťou obchodu s ľuďmi: Vydali ju za islamistu, chceli ju donútiť k potratu!

Rodina penzistu teraz prosí vládu Spojeného kráľovstva, aby zasiahla, pretože dôchodca by bičovanie vzhľadom na jeho vek a zdravotný stav nemusel prežiť. Právo šaría je však neúprosné a keď mu minulý rok saudskoarabská polícia našla v kufri auta domáce víno, súdili ho ako seberovného. Alkohol je podľa islamského práva zakázaný, čo vedel aj Karl Andree, ktorý v Saudskej Arábii žil už 25 rokov a pracoval v ropnom priemysle. Po odpykaní trestu vo väzení má jeho výchovná lekcia vyvrcholiť verejným bičovaním.

Dôchodca, ktorý porazil rakovinu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Sky News)

Deti sedemdesiatnika sa však obávajú, že by to nemusel prežiť, pretože trpí astmou a trikrát už prekonal rakovinu. „Je to starý, slabý človek. Bičovanie ho môže zabiť,“ myslí si jeho syn Simon (33). Andree by mohol dostať infarkt a rodina by chcela docieliť jeho návrat domov. Podľa dcéry Kirsten (45) sa jeho blízki cítia byť bezmocní a intervenciu vlády považujú za poslednú šancu.

Dôchodca, ktorý porazil rakovinu,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Sky News)

Britské veľvyslanectvo sa v prípade Adreeho snaží pomáhať, vrátane jeho pravidelných návštev vo väzení a kontroly jeho podmienok. Podľa The Sun sa však Andree nachádza v zariadení, ktoré je povestné mučením a preplnenými celami. Hoci si už 12-mesačný pobyt za mrežami odpykal, sedí ešte dva ďalšie mesiace navyše, pretože úradníci sa doteraz nedohodli, kedy vykonajú druhú časť trestu, píše Itv.com.

VIDEO: Život vo väznici, v ktorej sa nachádza aj Karl Andree

Viac o téme: AlkoholTrestPenzistaBičovanieŠaríaKarl Andree
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu