Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vedci z celého sveta odhalili príčinu a dôsledky globálneho otepľovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia.org)

ŠTOKHOLM - Zástupcovia vlád a vedci z celého sveta v piatok po štvordňovom zasadnutí vo švédskej metropole Štokholm zverejnili správu o príčinách a dôsledkoch globálneho otepľovania.

Podľa 2000-stranovej správy zverejnenej Medzivládnym panelom OSN pre podnebné zmeny (IPCC) môže za otepľovanie planéty z 95 percent ľudská činnosť. Tá spôsobuje vyššie riziko výskytu dlhotrvajúcich horúčav, povodní a súch. Podľa IPCC v tomto storočí vzrastie teplota od 0,3 stupňa Celzia do takmer 5 stupňov, kým v dôsledku otepľovania stúpne hladina oceánov a morí o 26 až 82 centimetrov. Panel OSN preto vyzýva vlády, aby pomohli zvrátiť tento vývoj a jednoznačne obmedzili spaľovanie fosílnych palív. Do roku 2015 by v tomto záujme mala vzniknúť dohoda s cieľom obmedziť produkciu skleníkových plynov. Predpovede IPCC sú výsledkom počítačových simulácii vývoja počasia na zemeguli do roku 2100. Prvých desať rokov 21. storočia pritom bolo vyhodnotených ako najteplejšie obdobie od začiatku meraní.

Orgán OSN, držiteľ Nobelovej ceny mieru spred šiestich rokov, uviedol v správe z roku 2007 90-percentný podiel človeka na otepľovaní, v roku 2001 to bolo len 66 percent. Tohtoročná správa vytvorená takmer 260 autormi z 39 krajín hovorí s "vysokou istotou", že práve človek stojí za "otepľovaním oceánu, topením snehu a ľadu, dvíhaním hladiny morí a zmenou niektorých podnebných extrémov". Piatková správa má byť novým podnetom pre jednotlivé štáty, aby prijali potrebné záväzky po tom, ako medzinárodná konferencia v roku 2009 v dánskej Kodani nepriniesla očakávaný výsledok. Vlády sa navyše v posledných rokoch na boj proti podnebným zmenám zameriavali pomerne málo, keďže sa snažili podporiť slabý hospodársky rast.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu