Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedcov šokovali čierne diery v oceáne: Víry, z ktorých neunikne nič, ani voda!

Čierna diera v Atlantickom oceáne Zobraziť galériu (2)
Čierna diera v Atlantickom oceáne (Zdroj: ibtimes.com)

LONDÝN - Nevidno ich, ale astronómovia sú aj tak presvedčení, že existujú. Hovoríme o čiernych dierach, ktorých gravitačná sila je tak silná, že pohltí všetko vo svojej blízkosti. Dokonca aj svetlo. Vedci sú teraz presvedčení o tom, že našli ich obdobu v oceáne na Zemi.

Výskumníci z univerzity ETH Zürich a Univerzity v Miami sa nazdávajú, že niektoré z najväčších vírov nachádzajúcich sa v južnom Atlantiku sú z matematického hľadiska porovnateľné s čiernymi dierami vo vesmíre. To znamená, že s vodou robia to isté, čo čierne diery so svetlom.

Vedcov šokovali čierne diery
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ibtimes.com)

Sila týchto obrovských vodných krútňav, ktoré dosahujú šírku až päťsto kilometrov, je naozaj obrovská. Zachytí všetko, čo sa jej dostane do cesty. Vedci veria, že víry dokážu zmierniť negatívny dopad globálneho otepľovania klímy v podobe topenia morského ľadu. Najprv však treba poznať ich presné hranice.

Profesor nelineárnej dynamiky George Haller a profesor oceánografie Francisco Beron-Vera tvrdia, že túto hádanku vyriešili, a to pomocou matematického modelu vytvoreného na základe satelitných pozorovaní. Práve vďaka nemu našli podobnosť medzi čiernymi dierami a vírmi v oceáne.

Pokiaľ hovoríme o vzťahu čiernych dier a svetla, tak v istej vzdialenosti už nie je svetelný lúč vťahovaný dovnútra, ale sa naopak zlomí a vráti do svojej pôvodnej pozície, čím sa vytvorí kruhová dráha. V Einsteinovej teórii relativity sa takejto dráhe hovorí fotónová sféra.

Vedci podobné uzavreté bariéry našli aj v okolí obrích oceánskych vírov. V ich vnútri sa tekuté častice pohybujú v akýchsi uzavretých slučkách, podobne ako svetlo vo fotónových sférach. A z týchto slučiek sa nedostane von vôbec nič, ani voda.

Vedcov šokovali čierne diery
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ibtimes.com)

"Matematici sa snažia porozumieť týmto koherentným vírom už veľmi dlho. A zdá sa, že sme na dobrej ceste," povedal Haller. Výsledky výskumu by mohli pomôcť v riešení rôznych "oceánskych hádaniek" vrátane klimatických otázok až po šírenie morského znečistenia.

Oceánske čierne diery

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu