Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spravodlivosť: Za znásilnenie a vraždu indickej študentky dostali trest smrti

Štyria násilníci sú odsúdení na smrť obesením
Štyria násilníci sú odsúdení na smrť obesením (Zdroj: int)

DILLÍ - Trest smrti dnes súd v Indii udelil štyrom mužom usvedčeným z hromadného znásilnenia a vraždy študentky v autobuse v indickej metropole Dillí. Stalo sa tak deväť mesiacov po tom, čo znásilnenie dvadsaťtriročného dievčaťa a jeho následná smrť otriasli indickou spoločnosťou a vyvolali celonárodné protesty a diskusiu o zaobchádzaní so ženami v Indii.

Predseda súdu Jogeš Khanna pri vynesení rozsudku uviedol, že "v čase, keď počet zločinov spáchaných na ženách stúpa, súdy nemôžu privierať oči nad takýmito hroznými činmi". Agentúra Reuters pripomenula, že v Indii je v priemere každých 21 minút hlásené nové znásilnenie.

Sudca Khanna vyhlásil, že tento prípad patrí do kategórie výnimočných zločinov, ktoré podľa indickej justície môžu byť trestané smrťou. Na základe indických zákonov by muži mali byť popravení obesením. Rozsudok ale musí ešte schváliť súd vyššej inštancie, upozornila agentúra AP. Odsúdení sa tiež môžu proti rozsudku odvolať na najvyšší súd a požiadať o milosť prezidenta.

Odsúdená štvorica bola súčasťou skupiny šiestich útočníkov, ktorí vlani 16. decembra vlákali do autobusu v Dillí mladú ženu a jej priateľa, ktorí sa vracali z kina. Ženu skoro hodinu v idúcom vozidle brutálne znásilňovali, muža kruto zbili a potom oboch nahých vyhodili na cestu. Študentka po dvoch týždňoch zraneniam, ktoré jej útočníci spôsobili okrem iného železnou tyčou, podľahla v nemocnici v Singapure.

Najmladšieho z útočníkov, ktorý mal v čase činu 17 rokov, v auguste súd pre maloletých odsúdil k trojročnému trestu odňatia slobody. Išlo o maximálny možný trest, ktorý vzhľadom na vek obžalovaného pripúšťal zákon. Šiesty muž, vodič autobusu a údajný vodca gangu, bol v marci nájdený v cele mŕtvy. Vraj spáchal samovraždu.

Dnešný verdikt súdu vyvolal potlesk v malej súdnej sieni aj pred súdnou budovou. Jeden z odsúdených, dvadsaťročný kondičný tréner Vinaj Šarma, ktorý ako jediný z útočníkov dokončil strednú školu, sa po vyrieknutí rozsudku zrútil a prepukol v plač.

Rodina obete, spoločne s mnohými vládnymi činiteľmi aj radovými občanmi v uplynulých mesiacoch apelovala, aby boli násilníci popravení. "Som šťastný, že sa našej dcére dostalo spravodlivosti," vyhlásil po dnešnom vynesení rozsudku otec obete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu