Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Schwarzenberg: Zeman kvôli alkoholu stratil morálne zábrany!

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Prezident Miloš Zeman stratil v dôsledku mnohoročnej konzumáce alkoholu morálne zábrany a ide mu len o osobnú moc. Vyhlásil to bývalý český minister zahraničia a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovore pre rakúsky nedeľník Presse am Sonntag, ktorý interview včera zverejnil na internete.

Schwarzenberg zopakoval svoje predošlé nepriame porovnanie Zemanovho výkladu ústavných zvyklostí k postupu nacistov v Nemecku v roku 1933 a komunistov v Československu vo februári 1948 pri uchopení moci. "Tí sa tiež doslovne držali textu ústavy, a nie jej ducha," uviedol bývalý šéf českej diplomacie.

Českého prezidenta označil za vysoko inteligentného človeka, ktorý žije politikou, a za prvotriedneho rečníka, ktorému ide len o osobnú moc. "Bohužiaľ, u neho kvôli jeho životným návykom zmizli zábrany. Mnohokrát som zažil, ako sa u ľudí, ktorí boli závislí na tom či onom, stratili totálne zábrany," konštatoval Schwarzenberg.

Na otázku rakúskeho nedeľníka, či je to dôsledok Zemanovho sklonu k pitiu alkoholu, šéf TOP 09 odpovedal: "Keď má človek také sklony po desaťročia, vedie to k neuveriteľným zmenám osobnosti."

"Nemyslím si, že by Zeman niekoho osobne nenávidel - ani mňa nie. Iba dospel k logickému záveru, že je ma treba zničiť, pretože som prekážka. U Václava Klausa je to niečo iné: Verí tomu, čo hovorí, a je presvedčený o tom, že niekto s mojím menom do českej politiky 21. storočí nepatrí," povedal Schwarzenberg pre Presse am Sonntag, ako ho citovala Česká televízia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu