Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA Američanov varujú pred Egyptom a vyzývajú ich k odchodu

Masaker v Káhire
Masaker v Káhire (Zdroj: SITA)

KÁHIRA – Spojené štáty vyzvali dnes všetkých svojich občanov, aby opustili Egypt alebo do severoafrickej krajiny necestovali vzhľadom na pokračujúce nepokoje. Americké veľvyslanectvo však ostáva otvorené, informovala tlačová agentúra DPA.

 Nič nenaznačuje tomu, že tamojšie politické a spoločenské nepokoje poľavujú, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA v novom upozornení pre cestujúcich. Američanov vyzvalo, aby sa vyhýbali demonštráciám v Egypte, keďže aj pokojné protesty sa môžu rýchlo zmeniť na násilné zrážky, a varovalo ich, že sa môžu stať terčom útokov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zároveň informovalo, že USA preskúmajú "všetky formy" pomoci, ktorú poskytujú Egyptu. Prezident USA Barack Obama predtým oznámil zrušenie spoločných vojenských cvičení s Egyptom, ktoré sa mali konať v septembri, v reakcii na krvavý zákrok bezpečnostných síl voči protestujúcim.

Hovorkyňa ministerstva pred novinármi tiež odsúdila útoky z posledných dní namierené proti kostolom koptských kresťanov, ako aj útoky na verejné budovy v Egypte. "Tieto útoky ešte viac zhoršujú už chúlostivú situáciu," zdôraznila. Americkí predstavitelia sa v súčasnosti zaoberajú otázkou toho, čo robiť s prevažne vojenskou pomocou, ktorú Washington zasiela Káhire. Ročne ide o 1,55 miliardy dolárov, dodáva agentúra Reuters.

Minister obrany USA Chuck Hagel telefonoval dnes s egyptským rezortným partnerom, aby mu zdôraznil, že násilie a stovky obetí ohrozujú kľúčové prvky dlhodobej bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu