Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Nemka porodila šesťkilové dievčatko: Hrdinsky, bez cisárskeho rezu!

Jasleen v starostlivosti lekárov
Jasleen v starostlivosti lekárov (Zdroj: SITA)

LIPSKO - Jasleen z Lipska je najťažším novorodencom, ktorý kedy v Nemecku prišiel na svet prirodzenou cestou. Dievčatko, ktoré sa narodilo pred štyrmi dňami, vážilo 6110 gramov a podľa dnešného oznámenia lekárov prekonalo doterajší rekord šesťkilového chlapca z Berlína.

Jasleen, ktorá pri narodení merala 57,5 centimetra, leží na jednotke intenzívnej starostlivosti univerzitnej kliniky v Lipsku. Jej mamička Nicole (31) si ju bude môcť odniesť domov až za pár dní. Jasleen síce prišla na svet v termíne, jej mimoriadna pôrodná váha ale pre dieťa nie je podľa lekárov dobrá.

"Je to moje tretie dieťa. Som trochu vystrašená," povedala matka Nicole. Jej jedenásťročná dcéra a dvojročný syn totiž rozhodne neboli rovnakí "obrovia", narodili sa s bežnou pôrodnou váhou.

Profesor Holger Stepan, ktorý viedol pôrod novej nemeckej rekordérky, vysvetlil, že "nastávajúca matka prišla na kliniku už s prebiehajúcom pôrodom". Preto vraj lekári mohli už len pomôcť dieťatku na svet. "Inak by sme samozrejme urobili cisársky rez," povedal pôrodník.

Podľa neho je dôležité, aby sa podobne vysokej pôrodnej "nadváhe" rozhodne predišlo. "Dievčatku bude po celý život hroziť zvýšené riziko cukrovky," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu