Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mohutný požiar na Malorke spôsobila grilovačka: Vinníka už chytili!

Vrtuľník pomáha pri hasení požiaru na Malorke
Vrtuľník pomáha pri hasení požiaru na Malorke (Zdroj: SITA)

PALMA DE MALLORCA - Slabnúci vietor prispel dnes k zastaveniu šírenia ničivého lesného požiaru na španielskom ostrove Malorka, ktorého obeťou sa už stalo viac ako 2000 hektárov borovicových a dubových lesov. Informovala o tom regionálna vláda v Palma de Mallorca.

Zodpovední dúfajú, že by sa plamene mohlo podariť dostať úplne pod kontrolu najneskôr v stredu. Predseda regionálnej vlády José Ramón Bauzá na margo objasnených príčin požiaru konštatoval, že tragédiu vyvolala nedbalosť. Súčasne vyjadril nádej, že justícia tvrdo potrestá vinníka alebo vinníkov, napísala agentúra DPA.

Požiar zavinil pravdepodobne 44-ročný muž, zadržaný ešte v pondelok večer, ktorý po grilovačke v Andratxe na západe ostrova nevenoval dostatočnú pozornosť likvidácii tlejúceho ohniska. Noviny Última Hora citovali jeho slová, podľa ktorých je zo všetkého zničený a je mu to veľmi ľúto.

Na boji s plameňmi sa dnes podieľalo približne 800 osôb, medzi nimi hasiči, príslušníci útvarov Civilnej ochrany i špecializovanej armádnej jednotky UME. Zo vzduchu im pomáhali posádky 28 hasiacich lietadiel a vrtuľníkov.

Správy o prípadných zraneniach alebo zničených objektoch ani naďalej z postihnutého regiónu neprišli. Jedinou výnimkou bol v pondelok dehydrovaný hasič, ktorého previezli do nemocnice. Na Malorke zaznamenali podobne ničivý požiar naposledy v roku 1992, keď sa na východe ostrova stalo obeťou plameňov 1960 hektárov zalesneného územia.

Predbežná bilancia tohtoročného požiaru hovorí o zničení viac ako 2000 hektárov borovicových a dubových lesov. Podľa Luisa Berbielu, experta regionálneho ministerstva životného prostredia pre lesníctvo, potrvá asi 80 rokov, kým sa podarí v plnej miere odstrániť jeho dopady na ekosystémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu