Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Najdhšie obdobie horúčav v Británii ukončili v noci zrážky: Hrozia záplavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Najdlhšie obdobie horúčav posledných rokov na Britských ostrovoch ukončili v noci nadnes intenzívne zrážky, ktoré sa cez ostrovnú monarchiu prehnali postupne od juhu. Meteorológovia vydali v tejto súvislosti varovania pred hroziacimi záplavami pre celkove 29 lokalít v Anglicku a ďalších osem v Škótsku, na ktorého juhu spôsobujú rozmary počasia problémy v doprave, vyplýva z informácií tamojších médií.

Zrážkový front sprevádzaný asi desaťstupňovým ochladením ukončil sériu mimoriadne horúcich 19 dní, počas ktorých britskí meteorológovia namerali vždy teploty prevyšujúce hranicu 28 stupňov Celzia. Podobne dlho trvajúce horúčavy zaznamenali vo Veľkej Británii naposledy v roku 2006. Najvyššia hodnota sa spája s 22. júlom a letiskom Heathrow,  kde ortuť teplomerov vystúpila na 33,5 stupňa Celzia v tieni.

Na Britských ostrovoch pri tom majú za sebou v tomto roku jednu z najchladnejších jarí, ktorú napríklad na Veľkonočnú nedeľu sprevádzali ranné teploty 12 stupňov pod bodom mrazu. Ešte v polovici mája zasiahli viaceré oblasti krajiny snehové fujavice, čo tu v porovnateľnom období nezaznamenali od polovice 50. rokov minulého storočia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu