Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počasie ničí Zem: Za desať rokov až 370 tisíc mŕtvych!

Záplavy v Pakistane
Záplavy v Pakistane (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Svet zažil v prvej dekáde nového tisícročia bezprecedentné výkyvy počasia od vlny horúčav v Európe a sucha v Austrálii až po záplavy v Pakistane. Tvrdí to správa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO). Každý rok zo spomínaného desaťročia, s výnimkou roku 2008, sa zaradil do desiatky najteplejších od 50. rokov 19. storočia, kedy sa s takými meteorologickými záznamami začalo.

Podľa WMO je možné tieto extrémy vysvetliť prirodzenými zmenami. K abnormálnym búrkam a suchám dochádzalo v minulosti vždy, ale vzrastajúce emisie skleníkových plynov produkovaných ľuďmi majú na klimatických výkyvoch tiež svoj ​​podiel.

"Rastúca koncentrácia skleníkových plynov mení naše podnebie s ďalekosiahlymi následkami pre prostredie a oceány, ktoré pohlcujú oxid uhličitý aj teplo," uviedol generálny tajomník WMO Michel Jarraud.

Dokument medzi zničujúce extrémne výkyvy počasia zahrnul okrem iného hurikán Katrinu, ktorý v roku 2005 spustošil rozsiahle oblasti v Spojených štátoch, cyklón Nargis, ktorému v roku 2008 čelila Barma, suchá v Amazónii, Austrálii a východnej Afrike a topenie ľadu v Severnom ľadovom oceáne.

Počet obetí, ktoré si dramatické zmeny počasia vyžiadali, WMO vyčíslila na 370 000. Táto bilancia je o 20 percent vyššia oproti 90. rokom 20. storočia. Za posledné dve dekády taktiež dramaticky vzrástol počet obyvateľov. V roku 1990 obývalo Zem 5,3 miliardy ľudí a v roku 2010 to bolo už 6,9 miliardy.

Nárast počtu obetí je dôsledkom predovšetkým vlny horúčav v Európe v roku 2003, ktoré si vyžiadali 66 000 mŕtvych. Obdobné horúčavy v Rusku v roku 2010 neprežilo 55 000 ľudí, citoval Reuters zo správy. Naopak bilancie zomrelých v dôsledku búrok a rozsiahleho sucha poklesla, a to predovšetkým vďaka lepšej pripravenosti na takéto katastrofy.

Štúdia takisto tvrdí, že priemerná teplota pevniny a oceánov v uplynulom desaťročí oproti predchádzajúcemu desaťročiu stúpla, a že globálne otepľovanie sa zrýchľuje. Teplejšie bolo v priemere o 0,21 stupňa Celzia, zatiaľ čo dekáda 1991 až 2000 bola oproti rokom 1981 až 1990 teplejšia v priemere o 0,14 stupňa Celzia. Priemerná ročná teplota dekády do roku 2010 predstavovala 14,47 stupňa Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu