Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež zdôraznil nezlučiteľnosť antisemitizmu s kresťanskými hodnotami

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Antisemitizmus ide proti kresťanským hodnotám, uviedol dnes pápež František pri príležitosti prijatia židovskej delegácie vo Vatikáne. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vzhľadom na naše spoločné korene kresťan nemôže byť antisemitský," povedal pápež členom Medzinárodného židovského výboru pre medzicirkevné otázky (IJCIC).

Vzťahy medzi židovským a kresťanským náboženstvom sú napäté už celé stáročia. V roku 2011 bývalý pápež Benedikt XVI. s cieľom ukončiť dlhodobé nezhody vo svojej knihe vysvetlil, že zodpovednosť za zradenie a popravu Krista nesie celé ľudstvo, a nie iba židia.

Poňatie kolektívnej viny židov za Kristovu smrť v minulosti často slúžilo ako zámienka pre antisemitizmus, prenasledovanie, pogromy a vraždy. Vatikánu sa vyčíta, že nespravil dosť pre záchranu židov pred nacistickým prenasledovaním počas druhej svetovej vojny.

Kolektívnu vinu židov za Kristovu smrť oficiálne zavrhol až Druhý vatikánsky koncil v roku 1965. Tieto závery však stále odmieta ultratradicionalistické Kňazské bratstvo svätého Pia X. (SSPX).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu