Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kritika pápeža revolucionára: Leží v žalúdku kvôli výrokom a bláznivej omši!

Pápež František v Brazílii. Na hlave s indiánskou čelenkou. Zobraziť galériu (2)
Pápež František v Brazílii. Na hlave s indiánskou čelenkou. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUENOS AIRES - Pápež František, ktorého konkláve zvolilo v marci tohto roka za nového Svätého Otca po neočakávanej rezignácii jeho predchodcu Benedikta XVI., si okamžite získal srdcia verejnosti aj médií. Podľa mnohých ide o muža s veľkým duchom, ktorý je schopný strhnúť svojim zápalom davy a vymiesť z radov cirkevných hodnostárov plevel. Síce poskromnejšie, ale predsa len, sa však ozývajú aj hlasy, že jeho omše sú príliš okázalé a jeho učenie odporuje "viere aj mravom".

Pápež František, ktorého si ľudia obľúbili aj pre jeho skromnosť, nedávno absolvoval prvú zahraničnú cestu svojho pontifikátu do Brazílie, kde sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže. Jeho omše na pláži Copacabana v Riu de Janeiro sa údajne zúčastnili až tri milióny veriacich a František bol dojatý ich láskavosťou a priateľstvom.

Pápež František v Brazílii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Počas cesty späť však na palube lietadla vyhlásil čosi, čo muselo viacerých minimálne prekvapiť. Otvorene sa vyjadril k otázke homosexuality spôsobom, akým to neurobil žiadny jeho predchodca. Gayov a lesbičky obraňoval pred diskrimináciou odvolávaním sa na katechizmus katolíckej cirkvi, podľa ktorej homosexuálna orientácia nie je hriešna, homosexuálny akt áno. Homosexuálnym kňazom by sa malo podľa pápeža odpustiť a na ich hriechy zabudnúť.

Tieto výroky sa určite mnohým nepozdávali a nič na tom nezmení ani fakt, že nový pontifik sa snaží napríklad o zmenu v riadení Vatikánskej banky, ktorá čelila škandálu s podozrením na pranie špinavých peňazí. Sľúbil, že bude počúvať komisiu, ktorú zriadil na to, aby mu poradila, či banku reformovať alebo zatvoriť.

Už počas jeho zvolenia na Petrov stolec sa objavili v médiách hlasy, že výber Argentínčana Jorge Maria Bergoglia za pápeža nie je šťastným krokom, ale popri ódach na jeho osobu upadli do zabudnutia. Jedným z tých, ktorý prejavili snáď najostrejšiu kritiku bol napríklad novinár z Buenos Aires, ktorý označil jeho výber za horor a vôbec ho vo svojom komentári nešetril.

Marcelo González uviedol, že jeho morálka a viera sú irelevantné a je zaprisahaným nepriateľom tradičnej omše. "Známa je jeho nekonzistentnosť (občasná nezrozumiteľnosť jeho preslovov a kázaní), zvyk používať hrubé, nejednoznačné a demagogické výrazy," napísal žurnalista, ktorý mu vytýka aj to, že nevynechal žiadnu príležitosť, aby prepožičal katedrálu protestantom, moslimom, židom či dokonca partizánom v mene medzináboženského dialógu. Podľa neho nie je František žiadny polyglot, nemá skúsenosti s vedením kúrie, stráca sa v doktríne či liturgii a nikdy nebojoval ani proti potratom.

Väčšina ľudí naklonených pápežovi Františkovi by však jeho slová považovala za obyčajné ohovárenie a či je na nich aspoň zrnko pravdy, sa ukáže asi až časom. Necelých päť mesiacov vo funkcii pontifika je zatiaľ príliš krátke obdobie na rázne výroky.

Podľa niektorých boli a sú Bergogliove omše príliš okázalé

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu