Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Posledný odkaz Evy Braunovej: Zúfalé písmená Hitlerovej milenky na prahu smrti!

Adolf Hitler a Eva Braunová Zobraziť galériu (2)
Adolf Hitler a Eva Braunová (Zdroj: AP)

LONDÝN - Ako sa Červená armáda blížila k predmestiu Berlína v apríli 1945, nálada Hitlerovej budúcej ženy Evy Braunovej sa zmenila z krehkej nádeje na číre zúfalstvo. Listy, ktoré písala v bunkri, kde žila spolu s Vodcom a jeho stúpencami, odhaľujú jej rastúci pocit nevyhnutnej skazy.

Listy zverejnené tento týždeň v knihe Ženy nacistov, sú podľa jej autorky a odborníčky na Tretiu ríšu Anny Marie Sigmundovej pravé. Spisovateľka, ktorej diela boli preložené do viac ako 30 jazykov, trvá na tom, že ich Braunová písala svojej kamarátke Herte Schneiderovej. Tá síce zomrela už pred vyše 20 rokmi, ale dôležité dokumenty jej poskytli jej potomkovia.

Dva listy datované z 19. a 22. apríla odrážajú rozdiel medzi vágnymi nádejami a totálnym zúfalstvom. V prvom Braunová uvádza, že napriek hluku delostrelectva a padajúcim bombám je "štastná, že môže byť v blízkosti" Vodcu a zostáva "presvedčená, že všetko dobre dopadne". O tri dni je však už všetko inak.

Posledný odkaz Evy Braunovej:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv)

Obsadeniu hlavného mesta sovietskym vojskom zabraňujú iba vyčerpaní členovia nemeckej armády, ktorú väčšinou tvoria starci a mladí chlapci. "Bojujeme všetci do posledného, ale obávam sa, že koniec je stále bližšie a bližšie. Nedokážem opísať Vodcovo rozpoloženie. Nechápem, ako k tomu mohlo dôjsť, ale stratila som vieru v Boha! Pozdravuj všetkých priateľov. Zomriem tak, ako som žila. Nezniesla by som smrť v bolestiach, to predsa vieš," mala napísať osem dní pred tým, ako prehltla ampulku s kyanidom. Vtedy už bola asi 40 hodín Hitlerovou manželkou.

Aj napriek tomu, čo sa o vzťahu Hitlera a Braunovej popísalo, spisovateľka je presvedčená, že žiadne zvrhlosti a obscénnosti sa medzi nimi neodohrávali. "Myslím, že prežívali úplne normálnu lásku a sexuálny život," dodala Sigmundová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu