Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výchova dokonalých nacistických neviest: Šialené predpisy o uctievaní Hiltera!

Scholtz-Klinková a Heinrich Himmler (vľavo) Zobraziť galériu (2)
Scholtz-Klinková a Heinrich Himmler (vľavo) (Zdroj: Bundesarchiv)

LONDÝN - Po trištvrte storočí objavili zlovestnú zbierku pravidiel pre prípadné manželky nacistov v Tretej ríši. Budúce nevesty boli vychovávané s cieľom poskytnúť perfektnú partnerku pre stúpencov Adolfa Hitlera. Predpisy určovali, že mladé ženy sa majú učiť "prať, variť, starať o deti a vytvárať pocit domova" pred tým, ako sa vydajú k oltáru s mužmi, ktorí pracovali v táboroch smrti a vládli krajine železnou rukou.

Ženy boli taktiež cibrené v schopnosti konverzovať na večierkoch či v uctievaní nie Boha alebo Ježiša Krista, ale Hitlera. "Toto je účasť na ceste vzkriesenia našich ľudí," povedala Gertrud Scholtz-Klinková, šéfka nacistickej školy pre nevesty, ktorá vznikla pred 75 rokmi na ostrove Schwanenwerder v jazere Wannsee pri Berlíne.

Súbor pravidiel zdobený germánskym "Stromom života " objavili v Spolkovom archíve a bol určený mladým dievčatám, ktoré absolvovali šesťtýždňový kurz pred tým, ako si vzali svojich priateľov z SS, polovojenských síl Hitlerovej obrany.

Škola pre nevesty bola výsledkom spolupráce medzi Scholtz-Klinkovou a šéfom SS Heinrichom Himmlerom, ktorý bol posadnutý nadradenosťou Nemcov nad všetkými inými rasami a potrebou vybudovať "silný rodinný život pre vytvorenie silného, čistého národa".

Himmler podpísal dekrét v roku 1936 a prinútil tak všetky ženy, ktoré si chceli vziať členov SS zúčastniť sa špeciálnych kurzov. Nielen že sa mali naučiť byť "dobrými manželkami", ale mali tiež "získať špeciálne vedomosti o rase a genetike". Neúčasť znamenala odmietnutie vydania sobášneho listu.

Gertrud Scholtz-Klinková
Zobraziť galériu (2)
Gertrud Scholtz-Klinková  (Zdroj: Bundesarchiv)

Scholtz-Klinková pritom vychvaľovala materstvo pod nacistami ako "božské" a vo svojom prejave k vysokým straníckym vodcom v roku 1935 kričala: "Vy nás potrebujete, ste závislí na nás. Ženy musia byť duchovné opatrovníčky a tajné kráľovné nášho ľudu, zvolené osudom pre túto osobitnú úlohu!"

Akonáhle však začalo pribúdať obetí na domácom fronte a väzni nestačili na otrockú prácu, museli medzeru zaplniť práve ženy. Scholtz-Klinková preto vymyslela nový ideál ženskosti, menej spojený s deťmi a viac zameraný na prevádzku oceľových pecí a dodávanie materiálu potrebného pre bojujúcich mužov.

Scholtz-Klinková bola najvyššie postavená nacistka v dejinách Tretej ríše. Nemilosrdne nasledovala stranícku líniu a každá žena so židovskou či cigánskou krvou, duševnou chorobou alebo telesnou deformáciou bola z účasti na kurzoch vylúčená. Informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu